Varkenshouderij

Achtergrond 169 x bekeken

Kentering op varkensmarkt

De varkensmarkt kende veel verschillende gezichten deze week. De markt begon matig, althans de opbrengst van vlees was slecht. Naarmate de week vorderde liep het aanbod varkens snel terug, vooral in Duitsland. Bij onze oosterburen zit enorm veel slachtcapaciteit die benut moet worden. Om voldoende varkens binnen de poorten te krijgen trokken slachterijen de beurs. Dat leidde ertoe dat de Vereinigungspreis voor volgende week 6 cent per kg geslacht-gewicht stijgt.
Er vallen een paar slachtdagen uit met Koninginnedag en Hemelvaart. Omdat slachterijen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werken zijn de varkens prima te plaatsen. De vraag is goed.
Door het warmere weer stijgen vooral de nekken en schouders in prijs. Ook de overige varkensdelen gaan in prijs omhoog. Wel blijft de stijging van middel en ham beperkt tot zo’n 5 cent. Volgende week zullen Nederlandse slachterijen in beweging komen en de prijs verhogen. Anders wordt het verschil met Duitsland wel erg groot in 2 weken tijd. Nederlandse slachterijen zien een prijsverhoging die gelijk is aan de Duitse verhoging van de afgelopen weken nog niet helemaal zitten. Met een korte werkweek op komst is daar ook niet echt alle noodzaak toe. Maar een stijging kan niet uitblijven.

prognose

6 tot 8 cent hoger

Of registreer je om te kunnen reageren.