Varkenshouderij

Achtergrond 1418 x bekeken

Uitbreiding vergt inzet grootste betonpomp Europa

De chrysantenkwekerij van Michel Grootscholten aan De Poel in Monster wordt uitgebreid met 2.000 vierkante meter.

Dit ging minder eenvoudig dan gedacht. Om het beton op de plaats te krijgen, moest de grootste betonpomp van Europa naar het Westland worden gehaald. De giekpomp van Betonwerk Verkade heeft een reikwijdte van 63 meter en een stortcapaciteit van 200 kubieke meter beton per uur. De inzet was noodzakelijk wegens de omvang van het project, de afstand van project tot betonpomp en de snelheid waarmee de stort voltooid moest worden. Foto Gerard-Jan Vlekke

Commissionair Rinus Lambregtse tarreert een partij uien van Maatschap Gesink. Zo bepaalt hij de netto hoeveelheid uien die moeten worden afgerekend met de teler. "Ook beoordelen we op deze manier de kwaliteit van de partij", legt hij uit. Die kwaliteit verschilt enorm per teler. "De tweewassigheid en regen in het groeiseizoen zie je terug in de kwaliteit." Maar er zijn ook goede partijen, zoals die van Gesink. "Hierover ben ik uitermate tevreden. Mooie kleur, goede hardheid en mooi fijn. Die raak je makkelijk kwijt." Foto Jan Bouwman

Bij de familie Van Olst in het Gelderse Nunspeet heeft vanmorgen een schaap vijf lammetjes geworpen. Grietje van Olst (70) toont de gezonde dieren trots aan de fotograaf. Samen met haar man, Klaas van Olst (83), houdt ze 34 Texelaarschapen en een pony.
Eerst dacht Klaas dat het bij twee lammeren zou blijven, maar tot zijn verbazing lagen er later vijf lammeren in de stal. Twee van de vijf lammeren worden gevoed met de fles en krijgen drie keer per dag 'biest uit een pakje'. Foto VidiPhoto

Varkenshouder Frans Brinkhof uit het Overijsselse Heeten (tweede van links) en zijn vrouw Ans bekijken het voorlopige certificaat Maatlat Duurzame veehouderij dat ze net hebben gekregen uit handen van Erik Verweij (links) van certificeringsbedrijf SGS. Jan van den Heuvel van subsidie-adviesbedrijf Subvention (rechts) kijkt toe. De maatschap Brinkhof-Schrijver is het eerste bedrijf in Nederland dat zo’n certificaat ontvangt. Het certificaat heeft betrekking op een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.992 vleesvarkens. Foto Hans van de Vlekkert

Een medewerker van Hessels Zeefbanden slaat klinknagels in de riem van een zeefband. De banden worden gemaakt voor onder meer oogstmachines, maar worden ook door de industrie ingezet bij bijvoorbeeld het wassen van aardappelen. Het bedrijf van de Groninger Alex Hessels is met een productie van 7.000 stuks per jaar marktleider in Europa. De machines zijn door Hessels zelf ontwikkeld. De zaken gaan goed: "Vorig jaar is de afzet met 35 procent toegenomen. Het gaat weer goed met de landbouw, en dus ook met ons." Foto Koos van der Spek

Teler René van der Lee van Sunrise Pepper Growers bij een van 32 soorten paprika’s. Van der Lee en zijn vier collega’s zijn uitgekozen tot de beste Greenerytelers van het jaar. Samen hebben de vijf partners 33 hectare paprika’s, waarvan nu 3 hectare speciale variëteiten. Deze staan op een gezamenlijk bedrijf. Dit startte vorig jaar met één hectare, maar is nu al drie hectare groot. Niet alle soorten scoren even goed, maar diverse speciale paprika’s scoren prima bij de afnemers en zijn goed voor meer groei. Foto Fred Libochant

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.