Varkenshouderij

Achtergrond 291 x bekeken 3 reacties

SER wil zetelverdeling commissie niet veranderen

De Sociaal Economische Raad (SER) gaat waarschijnlijk niet tussentijds de zetelverdeling in de Commissie varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees veranderen.

Dat zegt jurist Rene Gilhuijs van de SER. Op basis van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van deze week overweegt de NVV een herziening van de zetelverdeling op te eisen waarbij LTO een zetel in zou moeten leveren. De SER stelde voor de zittingsperiode 2006 - 2008 een zetelverdeling voor de commissie varkenshouderij vast van vier zetels voor LTO en drie voor de NVV.

Het CBb stelde in zijn uitspraak deze week dat de benoemingsrechten voor de commissie varkenshouderij onzorgvuldig zijn verdeeld door de SER. Die zetels worden verdeeld op basis van representativiteit van de betreffende organisaties. De SER gebruikt daar tot nu toe vooral gegevens uit de meitellingen voor. Volgens de NVV is dat een onjuiste methode. Er zouden veel dubbeltellingen inzitten, waardoor een scheef beeld ontstaat. De meitellingsgegevens zouden voor de NVV nadelig uitpakken.

In de uitspraak van deze week wijst het CBb op de plicht van de SER om zorgvuldig onderzoek te doen naar de representativiteit. "We zijn in overleg met de verschillende partijen over de manier waarop we dat gaan doen. Er ligt een LEI rapport over deze materie." Verder stelt Gilhuijs dat het CBb heeft vastgesteld dat de vastestlling van de zetelverdeling onzorgvuldig is geweest, "maar dat zegt niets over de zetelverdeling zelf. Die hoeft niet onjuist te zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Lijkt me nauw niet zo slim van de SER. Ze kiezen dus weer duidelijk partij voor de gevestigde macht. Varkensboeren slikken dit niet meer. Maakt niet uit of ze LTO of NVV lid zijn. De rechter doet uitspraak en dat betekende dat LTO en NVV elk drie zetels moeten krijgen, totdat de nieuwe cijfers bekend zijn.
  NVV-ers kennende gaan ze gewoon weer de strijd aan. Het is bijzonder om te zien dat ze energie blijven houden en maar blijven gaan voor de belangen van varkenshouders.

 • no-profile-image

  dirk

  Ik denk dat het verstandig word dat de productschappen maar worden opgeheven gezien de houding van de ser

 • no-profile-image

  boerngeld

  Arrogante club dat PVV. Ze zijn zeker even vergeten dat de NVV leden wel het meeste geld in het laadje brengt. NVV, maak dat je weg komt daar en regel alles lekker zelf. Dat gaat jullie veel beter af dan via dat gezwel van een PVV.

Of registreer je om te kunnen reageren.