Varkenshouderij

Achtergrond 176 x bekeken

Ook klepcontroles als certificering niet is goedgekeurd

Het is nog niet zeker of de kwaliteitssystemen voor de diertransportsector op 1 april zijn goedgekeurd. Minister Gerda Verburg wil wel de klepcontroles per die datum invoeren voor bedrijven die niet met een goedwerkende certificering werken.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de problemen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens Verburg wordt op dit moment hard gewerkt door de VWA aan de twee ingediende kwaliteitssystemen voor vervoerders en exportverzamelplaatsen.

Of dit voor 1 april lukt, is nog ongewis. Desondanks houdt de minister vast aan haar eerdere toezegging aan de Kamer dat het niet deelnemen per 1 april aan een goed systeem herinvoering van de klepcontrole betekent. Dat het mogelijk niet lukt op tijd de ingediende plannen te beoordelen, is volgens Verburg niet haar schuld. De branche-organisaties die deze hebben opgesteld, hebben wel erg lang met het indienen gewacht, vindt zij.

Voor het debat gisteravond hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de sector, dierenorganisaties en andere deskundigen. Daarin uitte Saveetra haar ongenoegen over de onduidelijkheid die Verburg heeft laten bestaan over de klepcontroles. Volgens secretaris Anne-Marie Nelck is die duidelijkheid nu nog steeds niet helemaal gegeven.

”Het is nog onzeker of de systemen wel op tijd zijn goedgekeurd”, zei zij na afloop van het Kamerdebat. ”En dat bevordert deelname niet”. Tot nu toe hebben pas vijftig van de bijna duizend leden waar Saveetra op mikt, zich ingeschreven. Ook Piet Thijsse van de handelarenbond NBHV is niet tevreden. ”Er wordt onnodig zweverig gedaan over een duidelijk systeem.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.