Varkenshouderij

Achtergrond 394 x bekeken 7 reacties

Goedkope biggen bij NVV

Als je snel bent, kun je bij de NVV scherp biggen kopen. De NVV kleunde behoorlijk mis vorige week door zijn biggennotering €2 te verhogen, terwijl de markt zeker €3 rechtvaardigde.

Na een weekje er tussenuit was ik maandag weer op de redactie. Eén van de eerste dingen die ik na een vakantie doe, is de varkens- en biggennoteringen nakijken. Tijdens een weekje vrijaf volg je de markt toch van iets grotere afstand. Al snel raakte ik in discussie met een collega, omdat ik van menig was dat hij de NVV-biggennotering niet juist had opgenomen in Boerderij en op Boerderij.nl. Op de site van de groene belangenbehartiger stond dinsdag een notering van €43 per big, terwijl op onze site €41 stond. Hoe kan dat? Al snel kwam de aap uit de mouw: de NVV had afgelopen maandag de notering nogmaals €2 verhoogd tot €43. De normale gang van zaken is dat de NVV wekelijks, op vrijdagmiddag klokslag 16.00 uur, met zijn notering komt.

Biggenmarkt trekt snel aan?

De NVV zette dus in binnen- en buitenland iedereen op het verkeerde been door de notering tussendoor te verhogen met nog eens €2. In het Agrarisch Dagblad viel dinsdag te lezen dat de vakbond de notering heeft bijgesteld omdat vooral de markt onder leiding van Spanje zich gunstig ontwikkelt. Deze motivatie is nogal twijfelachtig. De Spaanse Zamora-notering voor biggen blijft deze week onveranderd op €37 steken. Exporteurs hoor je deze week helemaal niet over snel oplopende prijzen voor exportbiggen.

Correctie is niet consequent

Als je wekelijks noteert, moet je dat wekelijks blijven doen, ben ik van mening. De NVV heeft doorgaans niet de gewoonte achteraan te lopen om de notering aan te passen in een oplopende markt. Vrijdag gebeurde dat wel. Stel, dat je op de NVV-notering afrekent en je hebt deze week 500 biggen klaar liggen voor een klant in Duitsland die van mening is dat de notering €41 is, dan heb je toch wat uit te leggen. Of je geeft die Duitser geluk en laat €1.000 schieten deze week.

Geen enkele notering is perfect

De NVV volgt alle biggennoteringen en bijbehorende toeslagen op de voet. Ze stellen dat je het best af bent als je op hun notering afrekent. Deze week is gebleken dat je zelfs met de NVV-notering niet altijd safe zit. Als boer moet je gewoon kritisch zijn en scherp onderhandelen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  zeer sterk punt kees!

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Geheel mee eens. Wij exporteren onze biggen alweer geruime tijd op NVV. Het is immers de meest reële afspiegeling van de markt. Je hoeft niet met toeslagen van 10-15 euro te werken, zo dat op DPP en beurs gebeurt.
  Deze week gingen de gebruikelijke 800 biggen weg. Begrijpelijk groot was de verbazing bij de afnemer toen hij vernam dat er op maandag nog eens een notering komt. Eenmalig hebben we samen een goede oplossing gevonden, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Verder niet te lang meer bij stilstaan, het is gebeurt.

 • no-profile-image

  wim

  kees ga je je vanaf nu ook bijhouden hoevaak de andere notereingen miskleunen

 • no-profile-image

  Gertjan

  Kees, ga nu ook eens bijhouden hoe ontransparant de overige noteringen binnen Nederland zijn. De NVV maakt eenmaal een correctie en dan val je er overheen, terwijl de rest van de noteringen niet te volgen zijn met hun ontransparante toeslagen om zo hun leveranciers op het verkeerde been te zetten. Steek daar dan ook maar eens snel wat tijd in om die noteringen dezelfde mate van transparantie te geven als wat de NVV doet. Wat mij betreft is de NVV referentieprijs een voorbeeld voor hoe een notering behoort te zijn.

 • no-profile-image

  jan

  ZO IS HET GERTJAN, OCH ZE HEBBEN DE NVV EEN KEER KUNNEN BETRAPPEN, DAAR ZITTEN ZE DAN LEKKER 2 JAAR OP TE LOEREN, NOU PROFICIAT!
  NVV BIGGENPRIJS IS DE VERUIT DE EERLIJKSTE!!

 • no-profile-image

  ronald

  Als buitenlandse afnemer van Nederlandse biggen draai ik sinds kort op NVV prijs. Een zegen! De DPP is een oncontroleerbare en bijna malafide prijs. Bonussen ergens tussen de 5 en 15 euro op een basisprijs van 36 euro is natuurlijk van de zotte. Kees schrijf daar eens een artikeltje over.

 • no-profile-image

  .

  nvv referentieprijs behoort geen onrust te veroorzaken op de markt door mis te kleunen, daarvoor is het nvv onwaardig. ze mogen daar best op gewezen worden in ons ieder belang. goed gedaan kees!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.