Varkenshouderij

Achtergrond 151 x bekeken

Druk op biggenprijs groeit

Het wordt met de week moeilijker de biggennoteringen in Nederland ongemoeid te laten. Dat houdt verband met snel dalende prijzen voor exportbiggen. Werd in week 12 nog iets meer dan €40 betaald voor een gemiddelde koppel biggen, in week 13 was dat zeker €2 minder. Daarbij moet worden opgemerkt dat de prijs van exportbiggen erg afhankelijk is van koppelgrootte en genetica van de dieren.
Voor de huidige prijs zijn er naast de Spaanse markt onvoldoende alternatieven om alle Nederlandse biggen te slijten. Oost-Europeanen wachten over het algemeen nog af. Die gaan ervan uit voldoende te verdienen als de huidige prijstrend van Nederlandse biggen doorzet.
Het lijkt erop dat gelijktijdig met de afnemende vraag het biggenaanbod toeneemt. Alles bij elkaar opgeteld ziet het er niet best uit voor de biggenprijs. De wil is er om de noteringen gelijk te houden. Dan loopt het met de toeslagen tenminste niet verder uit de hand. Omdat een omslag ten goede onwaarschijnlijk is, moeten producenten er rekening mee houden dat de noteringen zakken. Is het niet volgende week, dan wel de week daarop.

prognose

lager

Of registreer je om te kunnen reageren.