Varkenshouderij

Achtergrond 259 x bekeken 4 reacties

Canada haalt 150.000 fokzeugen van de markt

Canada herstructeert de varkenssector door 10 procent van de fokkerij in te krimpen en zo de jaarlijkse productie met 3 miljoen varkens te verminderen.

De Canadese regering steekt 33,5 miljoen euro (50 miljoen Canadese dollar) in het programma om 150.000 fokzeugen van de markt te halen. Beren komen ook in aanmerking voor het opkoopprogramma, maar daarbij gaat het om zeer geringe aantallen. Het initiatief, in samenwerking met de Canadese Varkens Raad, moet de sector "terugbrengen naar de realiteit van de markt".

Zeugenhouders krijgen een premie van 150 euro voor elke zeug die wordt geslacht. Zij moeten wel akkoord gaan met het inleveren van tenminste één stal - deze mag de eerste drie jaar niet weer worden volgezet.

De regering is van plan om met de industrie te kijken naar de heffingen voor inspecties, om te bepalen hoezeer die de concurrentiekracht van de sector beïnvloeden. Ottawa wil daarnaast de beschikbaarheid van leningen voor varkenshouders verbeteren.

De Canadese Varkens Raad is blij met de maatregelen. Volgens de raad staat de varkenshouderij, een van de grootste ter wereld en een topexporteur, onder grote economische druk. Oorzaken zijn de hoge koers van de Canadese dollar, de extreem hoge voerprijzen en de lage opbrengsten. Veel boeren zijn daardoor al gedwongen hun bedrijf op te geven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus

  voer is niet te duur, was alleen vele jaren practisch gratis. akkerbouw werd gedwongen subkostprijs te leveren. als de grondstofprijzen al die jaren een gezond niveau gehad hadden, zagen beide sectoren er nu heeel anders uit en ongetwijfeld ook veeeeel gezonder. er zijn goede ontwikkelingen in gang gezet. oja nu nog de cyfersenlettersritueledanswaarvanhetnutnietuitteleggenismaardatzalwelaandeweldenkendemensliggen.

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Canada is erg verstandig door zeugen uit de markt te halen. Er wordt gericht gewerkt aan een balans in de varkenshouderij, waar het voer veel te duur is en de kostprijs te hoog, en het inkomen niet kostendekkend.
  Was het niet Wien van de Brink die indertijd een zelfde voorstel deed hier in Nederland om 100.000 zeugen uit de markt te halen?
  Ook wij zullen moeten toegeven, dat er ook hier een hersturing van productie en markt moet gebeuren. En dat er zeker niet meer varkens bij moeten komen door bv. gratis dierrechten bij innovatieve/alternatieve mestafzet.
  R.Schut-Hakvoort ex-boerin

 • no-profile-image

  W. v.d. Heijden

  Het lijkt mij verstandiger de markt haar gang te laten gaan. Er komt vroeg of laat altijd weer evenwicht, of zelfs een tekort in de productie door toegenomen welvaart, waar ook ter wereld. Die landen of regio's waar de kostprijs het laagst is, zullen altijd een gezonde sector houden. Om het mestoverschot in Nl. weg te werken, moeten meer maatregelen genomen worden, maar dit is zeker niet onmogelijk.
  Dus: geen geld gooien in een bodemloze put!

 • no-profile-image

  schreuder

  Bijzonder te constateren dat Canada van mening is dat de wereldmarkt van vlees om zal slaan als er 150.000 zeugen worden opgekocht.
  Hierover doorfilosoferend scheelt dat bijna 3,75 miljoen biggen per jaar * 87 kg vlees als vleesvarken = 326 miljoen kg. varkensvlees !
  1. Is er bekend hoe groot het overschot is ?
  2. Welke garanties zijn er dat deze productie niet in rusland wordt overgenomen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.