Varkenshouderij

Achtergrond 470 x bekeken

Turbomanagement

Abab behandelde dat deze week in de Varkens-Showroom. Ineke Couwenberg, Erik van der Hijden en Peter Vink stonden de aanwezige varkenshouders te woord.

Het was een van de interessantste bijeenkomsten tot nu toe. Twee uitspraken die stof tot discussie gaven: “Vergaande automatisering maakt de boekhouder tot een uitstervend beroep.” En: “Varkenshouders boven de 1.000 zeugen draaien lagere voerwinsten”.

Tot 1.200 zeugen gaat het goed

De categorie 800-1.200 zeugen draait een goede voerwinst, daarna wordt het minder. Dit was even schrikken. Wat gaat er op deze bedrijven mis? Gaat het oog van de meester dicht of is de concentratie dieren te groot ? Uit de cijfers wordt vrij snel duidelijk dat de technische resultaten onder druk komen te staan. De gemiddelde klant van Abab heeft 350 zeugen. De 25 procent beste hebben 512 zeugen, de 25 procent minste hebben 242 zeugen. Hier dus wel een duidelijk verband met de grootte van het bedrijf.

Gemiddelde grootte bedrijven

Uit nieuwsgierigheid heb ik dezelfde avond toch nog even gekeken in het totale varkenshoudersbestand. Blijken er in Nederland totaal 30 bedrijven te zijn met meer dan 1.200 zeugen. Abab heeft een marktaandeel van 10 procent. Hiermee is één verklaring gevonden. Voor de geïnteresseerden wat meer data uit dit bestand:

  • tot 300 zeugen: 1.500 bedrijven;

  • 301-500 zeugen: 480 bedrijven;

  • 501-800 zeugen: 160 bedrijven;

  • 801-1200 zeugen: 60 bedrijven;

  • > 1.200 zeugen: 30 bedrijven.

Vleesvarkens idem dito

Voor vleesvarkens het zelfde verhaal. Hier houden de 25 procent beste bedrijven 1.850 vleesvarkens en de 25 procent minste 1.180 vleesvarkens. Grote bedrijven vanaf 5.000 vleesvarkens zien echter de voerwinst weer dalen. Hier waren wat duidelijkere verklaringen voor aan te wijzen. Veel van deze bedrijven kunnen het management niet strak krijgen en kiezen voor Tempo-biggen, wat dit probleem deels oplost. De opbrengsten hollen echter achteruit en de voerkosten nemen sterk toe. Het effect op de voerwinst laat zich raden, aldus Abab.

Dat het steeds belangrijker wordt om goede resultaten te halen, is iedereen bekend. De kostprijs is inmiddels opgestuwd naar €1,70 per kilo geslacht-gewicht. Abab heeft haar automatisering aangepast aan de wensen van de klant. Vanaf deze maand wordt ‘mijn Abab’ operationeel. Hierop kan elke klant zijn dossier en boekhouding inzien. Vele berekeningen kan het programma maken, zodat continu goede keuzes gemaakt kunnen worden. Op termijn kunnen klanten zelf bedrijfsvergelijkingen maken. Dit zegt me meer dan alle andere technische bedrijfsvergelijkingen. Hier gaat het om (fiscale) boekhoudingen, die aan regels onderworpen zijn en daarom ook gecontroleerd worden door deskundigen. Abab beaamt dat tegenwoordig iedereen met behulp van computers boekhouden kan; aan boekhouders is binnenkort geen behoefte meer. Boekhoudkantoren sneuvelen of worden omgedoopt tot volwaardige adviesbedrijven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.