Varkenshouderij

Achtergrond 245 x bekeken

Locatiemanagement

De afdeling Bomap van ForFarmers verzorgde een bijeenkomst in de Varkens-Showroom. Pittige stof: hoe houdt een varkenshouder zijn bedrijf up-to-date op het gebied van regelgeving?

De inleiders behandelden vele aspecten rondom de vergunningenproblematiek. Bouwblok, geur, ammoniak, varkensbesluit en veel meer onderwerpen passeerden de revue. Een leek zou kunnen constateren dat geen varkenshouder zich nog kan ontwikkelen, zoveel regels. Neem bijvoorbeeld de geurberekeningen. Waar het vroeger vrij simpel was, worden tegenwoordig odeurs, windrichtingcoördinaten en meer data in een pc geklopt en kan men de uitwerking moeilijk volgen. Gelukkig kunnen we echter gebruik maken van royale deskundigheid bij verschillende adviesbureaus, waaronder Bomap.

Uitbreiden dankzij luchtwassers

Door gebruikmaking van moderne technieken en stalsystemen nemen de mogelijkheden fors toe. Het zou goed zijn als de buitenwereld hier ook eens naar zou kijken. Het zijn vrijwel altijd prijsopdrijvende elementen, die ontwikkeling mogelijk maken. Met name luchtwassers hebben voor een doorbraak gezorgd. Op het gebied van ammoniakreductie is vrijwel het maximale mogelijk. Ook geur en stof worden fors aangepakt. Helaas profiteren boer en varken er amper van, het stalklimaat verandert niet.

Natuur kan flink verstoren

Kleine bouwblokken dwingen soms tot het bouwen van een stal met twee etages. Het mogen schuiven met het bouwblok varieert tussen verschillende gemeentes. Natuur in de omgeving kan een flinke verstoring opleveren voor noodzakelijke bedrijfsontwikkeling. De reconstructie zou hierin voorzien. Duidelijk wordt aangegeven welke bedrijven op slot gaan en men het liefst ziet verdwijnen. Veel meer gecompliceerd ligt het met nieuw vestiging in de landbouwontwikkelingsgebieden. Genoegzaam bekend inmiddels.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.