Varkenshouderij

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

LTO Varkenshouderij houdt eigen koers

Annechien ten Have reageert op NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg in de discussie over de rol en de taken van het Productschap Vee en Vlees. De LTO-vakgroep Varkenshouderij houdt vast aan haar eigen koers en laat zich niet de maat nemen door de NVV, stelt ze.

Annechien Ten Have is voorzitter LTO-vakgroep Varkenshouderij.

In de opinie van NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg worden feiten en interpretaties door elkaar gehaald. Het besluit van LTO Nederland om een eigen visie te ontwikkelen op de toekomstige taken en activiteiten van productschappen, heeft vooral bijval gekregen.

LTO bepaalt haar eigen koers en richting. Daar waar samenwerking nuttig en nodig is, zal daar ook in de varkenshouderij een vervolg aan worden gegeven. Als vakgroep hebben wij samen met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) een scherpe afbakening gemaakt van de kerntaken in PVV-verband. Wij houden ons daaraan en laten ons niet de maat nemen door de NVV.

De NVV-voorzitter plaatst kritische noten bij zaken die LTO zelf wenst te regelen. Daar is niks mis mee, zolang hij zich baseert op feiten. Daarom de feiten:

LTO Varkenshouderij zoekt samenwerking met verschillende partners in wisselende coalities, al naar gelang het onderwerp. Als onderzoek nodig is in het belang van alle varkenshouders komt het productschap in beeld, want één van de huidige taken van het productschap is het financieren van onderzoek.

LTO Nederland heeft er voor gekozen om het burgerinitiatief Stop fout vlees te benaderen vanuit de gezamenlijke veehouderij. Een strategische keuze om te voorkomen dat één sector als fout in de hoek werd gezet. Ik constateer dat dit goed is gelukt: het burgerinitiatief is in de Tweede Kamer verworpen.

Voorafgaand aan de Kamerbehandeling heeft LTO haar visie dierenwelzijn gepresenteerd. Het wettelijk kader in Europa is daarin het vertrekpunt. Verdere verbeteringen zijn mogelijk via het fiscale/financiële spoor en vooral via de markt. Om daar uitvoering aan te geven vormt de nota Dierenwelzijn van LNV-minister Verburg een prima fundament.

In het politieke debat heeft onze visie steeds centraal gestaan: markt en consument zijn bepalend voor verbetering dierenwelzijn. De NVV heeft zich niet bemoeid met het Burgerinitiatief en het daarop volgende debat. Dat geldt trouwens ook voor de politieke discussie over de nota Dierenwelzijn.

Het is overigens opvallend dat de grootste criticaster van het PVV zich nu opwerpt als dé verdediger van dit productschap. Als vakgroep houden we vast aan onze koers in het belang van onze leden en de toekomst van alle varkenshouders.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freek

    Da's een mooie kronkel die mevrouw ten Have daar maakt. Volgens mij was de NVV tegen de besluiten en het besluitvormingsproces van het hoofdzakelijk door LTO mannetjes aangestuurde productschap. Zoals de NVAF heb ik ze nooit gehoord. Zou het komen door de groter wordende invloed van de NVV dat de LTO het productschap wil uitkleden??

Of registreer je om te kunnen reageren.