Varkenshouderij

Achtergrond 298 x bekeken 2 reacties

Klepcontrole nodig bij dierenbeweging

Links Nederland heeft het schuim weer op de mond over veetransport. Dieren winnen er niks mee. Tijd voor een klepcontrole bij de dierenbeweging, die de klep weer opentrekt.

De briesende bralapen, de parmantige parlementariërs… als ik de Tweede Kamer de laatste tijd wel eens aan het werk zie over veetransporten en dierenwelzijn, vallen dit soort Suske en Wiske-achtige titels mij in. Want zo karikaturaal is het dierendebat inmiddels geworden. De werkelijkheid volgens de dierenbeweging is versimpeld volgens boeren en veetransporteurs.

Nieuw pleidooi voor klepkeuringen

Nieuwste reden voor de inmiddels ritueel op gezette tijden terugkerende Haagse transportopwinding: een intern conceptrapport van de VWA is gelekt door Stichting Dier en Recht. Dit rapport is uitermate kritisch over de VWA zelf, en over veetransporteurs. Het gevolg was voorspelbaar: een debat en een verzoek van een Kamermeerderheid aan minister Verburg om on-mid-del-lijk weer verplichte 100%-klepkeuringen in te voeren.

Verburg houdt vol

Verburg weigert dat, tot grote onvrede van de Kamer. Verburg wil eerst een onderzoek. Niet om de zaak op de lange baan te schuiven, maar juist om in dit uiterst gepolariseerde onderwerp te kijken wat er werkelijk aan de hand is binnen de VWA en met de controles op veevervoer. Want de beweringen in het interne VWA-document zijn precies dat: beweringen. Van een jaar oud. En van één kant.

Ook laat Verburg onderzoeken waarom het VWA-rapport van januari 2007 in het jaar erna niet op haar bureau terechtkwam. Gaf de VWA dit rapport niet door aan LNV, of bleef het binnen het ministerie hangen? Ik denk dat over dit onderwerp het spannend wordt bij de koffieautomaten op het ministerie. Wist jij ervan? Och och...

Dierenbeweging wil bloed zien

Komende maandag zet de Tweede Kamer zijn debat over VWA en veetransport voort. Wie weet komt het daar tot een motie van wantrouwen jegens minister Verburg. De PvdD zinspeelde daar afgelopen week al op. Verburg doet naar het lijkt wat ze kan om zaken snel uit te laten zoeken, maar waarheidvinding is niet per se waar het de dierenbeweging om gaat. Die wil bloed zien, het mag alleen niet uit veewagens lopen.

Tijd voor klepcontrole

Al met al dus hoog tijd voor klepcontrole, dat zeker. Maar dan een klepcontrole bij felle dierenvrienden en politici die hun mening op basis van een jaar oud rapport klaar hebben voordat ze weten hoe het zit en of de situatie in de veetransportwereld wellicht niet verbeterd is. Alle kritiek is gebaseerd op aannames en wantrouwen. Tijd dus voor klepcontrole. Want soms is het beter je klep te houden in plaats je snavel weer open te trekken omdat Barbertje moet hangen. We zijn hier niet in het Oost-Berlijn van voor de val van de Muur. We zijn in Nederland anno 2008, en daar geldt nog altijd: onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer bart

  klepcontrole is gewoon dier onvriendelijk.
  ik zal ook uitleggen waarom.
  nu komt de vwa controleur en kijkt in de hokken of de dieren gezond zijn.
  als hij dit alles goedkeurd zchrijft hij er een rappoort bij en vertrekt. dit alles duurt ongeveer een half uur. kosten 98 euro.
  bij klepcontrole dan gaat de controleur bij de klep staan en kijkt of alle dieren gezond zijn bij een wagen met 200 dieren. dit laden moet dan snel gebeuren want deze persoon kost 28 euro per kwartier. maar door het snelle laden komt dier welzijn in de problemen. want de boer en de transpoteur willen eigenlijk rustig laden. plus wat nog een voordeel is bij niet klepcontrole dat de controleur in de stal de dieren ziet in eigen omgeving en daar is meer ruimte om te kijken als op de klep.
  of wordt deze hele kwestie door externe krachten aan ge stuurt (vion)

 • no-profile-image

  klep

  Als de overheid alle kosten betaalt van klepcontrole is er toch niets meer aan de hand ?

Of registreer je om te kunnen reageren.