Varkenshouderij

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Giga-daling

Het aantal zeugen in Hongarije en Polen is het laatste jaar met respectievelijk 10 en 13 procent gedaald.

De prijs voor vleesvarkens, en daarmee ook die voor de biggen, kan alleen omhoog als het aanbod van biggen (sterk) afneemt en/of de vraag naar varkensvlees (sterk) toeneemt. Wat betreft het aanbod van biggen lijken er eindelijk aanwijzingen te zijn dat het weer goed gaat komen. Ik verwacht dat Oost-Europa de kar gaat trekken. Immers, uit de nieuwste tellingen blijkt dat in Hongarije het aantal zeugen daalde met bijna 10 procent. In Polen is het aantal dragende zeugen op 1 december 2007 13 procent lager dan op 1 december 2006. Dit zou inhouden dat de Hongaarse productie met 550.000 biggen en de Poolse productie met 3 miljoen biggen gaat dalen. Kijk, dan praten we tenminste over aantallen die er toe doen.

Supercrisis in de varkens

Echter, ik houd mijn hart vast of de varkenshouderij in Oost-Europa voldoende lucht overhoudt om te overleven. Het is immers supercrisis in de varkens. De kostprijs overstijgt de opbrengstprijs met minimaal €20 tot €25 per verkocht vleesvarken. Er is dus weinig interesse om biggen op te leggen, ondanks dat er duidelijk minder zeugen zijn (en dus minder biggen).

Biggenexport rampzalig gedaald

Cijfers van het Nederlandse Productschap Vee en Vlees, laten zien dat de export van biggen vanuit Nederland naar Hongarije dramatisch is afgenomen. In heel 2007 werden er net zoveel biggen afgezet als in 2006 (circa 175.000 stuks), ofwel gemiddeld 3.500 stuks per week. Maar in de maanden november-december-januari is dit gehalveerd. Belangrijkste reden is dat bij de huidige giga-voerprijzen en lage vleesvarkensprijzen er slechts één ding zeker is: het mesten van vleesvarkens is zwaar verliesgevend. En omdat men hier de biggen niet wil, blijft de biggenprijs in zwaar weer verkeren. De gebruikelijke dip in het biggenaanbod (januari-februari) lijkt dit jaar voor het eerst niet te leiden tot (sterk) stijgende prijzen. Het lijkt erop dat eerst de varkensprijs sterk omhoog moet, daarna kan pas de biggenprijs omhoog.

Zware klappen

Het zou mij niet verbazen dat de varkensproductie in Hongarije/Oost-Europa zware klappen krijgt en er daardoor te weinig varkens zijn en men varkens(vlees) moet importeren. Transportkosten voor een vrachtje vette varkens bedragen omgerekend 13 tot 15 cent per kilo. Dus onze prijs in Hongarije zou dan minimaal 10 tot 11 cent per kilo hoger moeten zijn dan in Nederland. Ik hoop op prijzen van minimaal €1,70 per kilo in Nederland, laten we zeggen vanaf juni-juli. En dan bral ik er dezelfde oneliner als de president van de Verenigde Staten achteraan: ‘God bless us’.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    frans

    Giga Daling=Giga business ,

    In een land waar reeds jaren een giga (legale en ilegale)vleesimport ploetert uit Polen en Slowakije zal de Nederlandse prijs niet veel van tel zijn.
    Nu Smithfield Polen en Roemenie weelderig zijn vlees dumpt bij die grote Aru-ketens zal die lage varkenspopulatie de Hongaren een ,,kolbaas" wezen .


Of registreer je om te kunnen reageren.