Varkenshouderij

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Boeren op achterstand

Varkensboeren doen hun beklag over de slechte varkensprijzen. Ik ben het met ze eens. Maar wat kunnen wij hieraan doen?

“We geven de varkens cadeau voor € 1,25”, “de mesthandelaar krijgt onze portemonnee mee” en “de ene na de andere voerleverancier maakt superwinsten bekend”. Dagelijks wordt ik in de Varkens-Showroom en per telefoon of mail met deze kreten door collega varkenshouders belaagd. En ze hebben allen gelijk, ik ben het er roerend mee eens. De grote vraag is echter of we er zelf wat aan willen doen. In een begrotingsmodel heb ik uiteengezet dat de kostprijs momenteel € 1,70 bedraagt.

A en B zeggen

Deze week vroeg een varkenshouder mij of ik mee wilde doen aan een nieuwe producentenvereniging. Statuten, juridische kwesties hadden ze reeds geregeld en men begon met de verkoop van een flinke partij slachtzeugen. Anderhalve combinatie per week hadden ze reeds bij elkaar. Met hem was ik het roerend eens dat varkenshouders meer macht hebben dan dat er vaak gedacht wordt. Wie echter A zegt moet ook B zeggen, ik word lid en mijn slachtzeugen hebben ze erbij.

Offertes beoordelen

Binnenkort heb ik een afspraak staan met LPE, de apotheek van Schippers, DAP Someren en de Overlaet in Oss. Mijn plaatselijke dierenarts is reëel. Het liefst blijft hij zelf de medicijnen en entstoffen verkopen. Wanneer de verschillen echter groot zijn, snapt hij ook best dat we elders inkopen. De reeds verstuurde offerte laat echter geen grote verschillen zien, enkele medicijnen uitgezonderd.

Mestafzet geregeld

Zoals in de vorige weblog vermeld is de mestafzet inmiddels voor drie jaren vastgelegd. Inmiddels is ook de afzet van vleesbiggen voor langere tijd geregeld. Op de extreem hoge voerkosten krijg ik moeilijker grip. Nu de eerste fabrieken al weer nieuwe tarwe uit de oogst inkopen voor boven de 200 euro, gaan de mengvoerprijzen dit jaar niet zakken. Ik gun het de akkerbouwers van harte, zo ik de varkenshouders een opbrengstprijs van € 1,70 per kilo gun.

Boeren verenigt u

Individueel kunnen we als varkenshouders niet zo veel. Het zal collectief moeten gebeuren. Een schone taak voor de belangenbehartiging. Niet alleen dagelijks de verhalen aanhoren, maar actie ondernemen. Actie, die nu alleen ondernomen wordt door tegenstanders van ons. Helaas zijn ze zo succesvol dat varkenshouders en hun belangenbehartigers een beetje murw worden. Even doorbijten, een groot varkensvoorman zei ooit: “Boeren hebben macht, ze moeten het alleen wel organiseren”.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    roeltje

    mischien moet het nvv eens een beweging organiseren om met zoveel mogelijk varkensboeren af te spreken een week geen varkens af te leveren. Men is in denemarken ook hiermee aan het dreigen dus die staan al met ons op een lijn. Mogelijk gaan zelfs de zlto leden hierin mee en eendracht maakt macht

Of registreer je om te kunnen reageren.