Varkenshouderij

Achtergrond 416 x bekeken 1 reactie

Biggenhandel en pr

‘Nederland Biggenland’ loopt hopeloos achter qua pr en moderne communicatie.

Nederland exporteert jaarlijks miljoenen biggen, en dat aantal neemt jaarlijks toe. Je zou dan denken dat buitenlandse kopers van gedegen informatie worden voorzien. Maar niets van dit alles. Ik vind dat de Nederlandse biggenafzet veel beter kan én moet worden geregeld. Volgens mij is dit ook in het belang van de Nederlandse zeugenhouders.

Driestaps verrekening

‘Nederland Biggenland’ moet een eenvoudig prijssysteem hanteren. De Dutch Piglet Price (DPP) klinkt imponerend qua naam, maar daarmee is alles ook gezegd. Zo publiceert men prijzen op basis van 23 kilo. Jaarlijks gaan miljoenen biggen naar Duitsland, waar de biggenprijs van 25 kilo wordt gepubliceerd. Waarom publiceert de DPP dan géén 25 kilo-prijs? Voor de betaling van het overgewicht heeft de DPP een driestaps verrekening: 23-25 kg is +0,80/kg, van 25 tot 30 kg is +0,60/kg en boven de 30 kg is +0,40/kg. Dat de meerprijs boven de 30 kg afwijkend is vind ik begrijpelijk, maar ik zie niet in waarom in zo’n kort traject 23-30 kg maar liefst twee stappen worden ingevoerd. Het komt op mij over dat de DPP gewoon ‘anders’ wil zijn.

Basisprijs raakt kant noch wal

Een ander ‘oncontroleerbaar’ feit is dat de DPP de afgelopen jaren tot twee keer toe een aanzienlijk deel van de toeslagen in de basisprijs heeft gestopt. De bonussen zijn/waren zó hoog dat je ook kunt stellen dat de basisprijs kant noch wal raakt. En waarom maakt de organisatie niet op vrijdag al de prijs voor de volgende week bekend? Het lijkt me logisch dat als iemand iets koopt, de prijs vooraf bekend is en niet achteraf. Kortom, een hele rits feiten die aangeven dat de DPP zich niet verplaatst in de buitenlandse afnemers.

Niet eens behoorlijke websites

Iets ander wat ik niet begrijp is dat de instanties die de prijzen vaststellen, niet eens een fatsoenlijke website hebben waarop de biggenprijzen staan vermeld en worden uitgelegd. DPP kan ik niet vinden met een eigen website. De Vleutense Beurs staat alom bekend om z’n amateuristische en ouderwetse aanpak, dus vind ik het wel logisch dat die geen website heeft. De NVV heeft een website, maar voor de buitenlandse afnemers bevat die alleen maar Nederlandse abracadabra. Als 70 procent van de biggen wordt geëxporteerd, is het wel erg droevig als je de informatie alleen in het Nederlands publiceert. En dat voor een super-exportland als Nederland. Is de varkenssector toch nog een beetje conservatief?

Laat zien wat je hebt!

Het schijnt dat er vanuit de Productschappen / Handelsorganisaties een onderzoek loopt HOE men meer biggen in het buitenland kan afzetten. Nou begin eens met Public Relations. Een website. Prijzen vóóraf bekend maken. Fatsoenlijke informatie bij de biggen!! Ik heb laatst biggen gekocht van een Nederlandse Varkensondernemer die in Oost-Duitsland zeugen heeft. Bij de biggen is een “Ferkel Pass” (biggenpaspoort) met daarop alle bizonderheden. Johnny Hogenkamp heeft op z’n website allerlei informatie over z’n biggen staan. Zéér doeltreffend, en klantgericht. Maar dit zijn (helaas) uitzonderingen. Het lijkt erop dat wij buitenlandse mesters blij mogen zijn dat we een Nederlandse big in onze stal mogen opleggen...

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  onbekend is onbemind

  Eindelijk een stukje waarheid !
  Het verstand komt ook niet voor de jaren heé.
  Ik ga wat verder ... .
  Bij iedere correcte vrachtlading zit er een beknopt gedetailleerd szalitolevél .
  Bij gevaarlijk (ADR) gemediceerd explosief afval ... wat zet je daarop .... ? niets , het is ook beter zo!
  Vandaar .
  Oranje ADR Gevarenplaten mankeren nu ook eenmaal op varkenstransporten en staat volgens mijn ADR kennis ,, nog" niet in de lijst .
  Explosief ADR afval moeten die Hollanders eens in eigen koterijen verwerken ipv deze te verzamelen en voorts te dumpen in het armzaligste tamogatasiloze Oost Europees landbouwland .
  Late men daar maar eens een megastal voor bouwen in Grubbenvorst .
  De doden brengen dan ook nog eens geld op in die vergister .

Of registreer je om te kunnen reageren.