Varkenshouderij

Achtergrond 197 x bekeken 3 reacties

'Niks mis met worst verpakt in natuurlijke darm'

De ouderwetse manier van worst verpakken in een natuurlijke varkens-, schapen- of runderdarm voldoet volledig aan de hedendaagse kwaliteits- en veiligheidseisen.

Dat concludeert Joris Wijnker in een proefschrift waarop hij donderdag 8 januari promoveert aan de Universiteit Utrecht.

De laatste jaren wordt worst vaak verpakt in een kunstdarm uit angst voor overdracht van ziekten zoals bijvoorbeeld BSE.

Maar de promovendus heeft uitgezocht dat als de darmen dertig dagen lang op kamertemperatuur in zout worden opgeslagen vrijwel alle bacteriën worden gedood en bederf wordt tegengegaan. De conservering in zout biedt volgens Wijnker in principe ook bescherming tegen besmettelijke ziekten als varkenspest en mond- en klauwzeer.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    komt Jan Vayne ook ?

  • no-profile-image

    Atine, Gel

    Worsten worden omhuld met gelatine, afkomstig van o.a. beenderen

  • no-profile-image

    Erwin

    Bovendien zijn natuurdarmen een stuk milieuvriendelijker dan worst in plastik!

Of registreer je om te kunnen reageren.