Varkenshouderij

Achtergrond 236 x bekeken

Kalvermelkfabriek legt ijsbaan aan

Het Friese theatergezelschap Tryater doet een generale repetitie op een kunstijsbaan in het Friese Sloten. Ter ere van het honderdjarig bestaan van de vereniging De Friese Elf Steden geeft de theatergroep twintig voorstellingen in de Friese elf steden.

Het project en de kunstijsbaan in Sloten worden mede gesponsord door kalvermelkproducent Sloten. ”Met deze sponsoring willen wij laten zien dat we dit soort activiteiten heel belangrijk vinden”, zegt Peter Veldman van de kalvermelkproducent. ”Wij zijn de enige fabriek die het stadje Sloten rijk is. Wij bestaan dit jaar vijftig jaar en de vereniging Friese Elf Steden honderd jaar. Een mooie aanleiding om hier een steentje aan bij de dragen.” De kunstijsbaan is 48 meter lang en ligt op het water van de stadsgracht. Foto Alex de Haan

Biologisch akkerbouwer Jan Willem Bakker uit het Friese Munnekezijl haalt de laatste bloemkolen van het land. Het is een nieuw ras voor de akkerbouwer, Anique. ”Het valt een beetje tegen. We hadden het begin november al willen oogsten, maar de kwaliteit was nog niet goed. Nu kan het er wel mee door.” Bakker heeft een biologisch bedrijf van 80 hectare, waarvan 20 hectare met bloemkolen. ”Mijn bouwplan voor volgend jaar is nog niet klaar, maar ik denk dat de Anique nog wel een kans krijgt.” Foto Roelof Stroetinga

Bezoekers bekijken de aardappelrooier van WM-Kartoffeltechnik bij Op ’t Root Landbouwmechanisatie in het Limburgse Ospel. Op ’t Root importeert de Duitse machine, zegt vertegenwoordiger Richard Pubben. ”We hebben vier machines verkocht. De rooier heeft een hoge capaciteit en een aardappelvriendelijke reiniging.” Foto Lé Giesen

Klasse KI gaat sperma van Deense Duroc-beren distribueren. Gistermorgen kwamen de eerste 12 Duroc-beren aan bij de quarantainestal in Vorstenbosch in Brabant. De beren zijn eigendom van varkenshandel Brouwer. Over enkele weken wil dit bedrijf nog 18 beren halen in Denemarken. Volgens Klaas Brouwer wordt het sperma in eerste instantie op contract geleverd aan enkele grote vermeerderingsbedrijven. Op de wat langere termijn worden de mogelijkheden om dit sperma te verkrijgen verruimd, zodat ook kleinere vermeerderaars gebruik kunnen maken van dit sperma.Foto Va Assendelft

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.