Varkenshouderij

Achtergrond 237 x bekeken 1 reactie

Nederlandse vrienden verbazen zich

Onze vrienden uit Nederland waren op bezoek. Erg leuk én leerzaam.

In Nederland heb ik twee vrienden. Slechts twee vrienden? Ja! Maar die behoren dan wel tot de ‘buitencategorie’. Ik lach altijd om die omhooggevallen ballen die overal vrienden (of vrinden) hebben... Goed, die twee vrienden, met hun twee kids, waren dus op bezoek. Inmiddels woon en werk ik vijf jaar in Hongarije, dus een dergelijk bezoek is soms een ‘eyeopener’ hoe een buitenstaander tegen het Hongaarse leven aankijkt.

Slechte wegen

De grote oppervlaktes land én de kwaliteit van de weg vallen direct op. Rijdend op een grote weg tussen de maisvelden werd aan me gevraagd ‘of elke weg zo is’. Ik moest glimlachen, maar stelde toch mijn wedervraag: wat bedoel je met ‘zo’? Nou, of elke weg zo slecht was. Nee hoor, dít is een goede weg, zei ik. Op een écht slechte weg hoor je direct wie er in de auto een kunstgebit heeft…

Minder georganiseerd en meer relaxed

Ook de vrijheid en het minder gejaagde en minder georganiseerde leven vielen mijn bezoek op. Ik glimlach altijd om de Nederlandse visite: daar moet je om 20.00 uur zijn (nou vooruit, 20.15 is ook nog net goed), dan krijg je twee kopjes koffie, een gebakje, en daarna iets ander te drinken. Alles is strak georganiseerd. Een bruiloft duurt tot 00.30 uur, dan is er koffie en broodjes. Een bruiloft in Hongarije is op zaterdag en duurt net zo lang totdat de bruidegom door een bloedvergiftiging omstuitert óf totdat de ober denkt: verrek, ik moet snel weg want mIjn voetbalwedstrijd start om 09.00 uur.
In Nederland kan men tegenwoordig onder begeleiding ‘onthaasten’: in een weiland kruipt de vermoeide manager tegen de rug van een ezel of een koe, en dat geeft dan kennelijk rust. En daar betaalt men ook nog voor. Het moet ook niet veel gekker worden.

Heldere regels voor de medewerkers

Mijn vriend is goed opgeleid, heeft gewerkt op meerdere middelgrote bedrijven en is inmiddels gegroeid tot een topmanager. De laatste jaren is hij werkzaam bij een bedrijf dat onder zijn regie van drie naar 40 mensen is gegroeid. Onze varkensbedrijven zijn ook gegroeid, van een naar zes medewerkers. En van een naar drie locaties, met daarnaast het nodige advieswerk. Hij heeft me een spiegel voorgehouden en allerlei adviezen gegeven hoe ik een betere organisatie kan neerzetten. Het belangrijkst is: een duidelijke organisatie, waarbij de medewerkers glashelder weten wát er wordt verwacht, en wat wel en niet mag. Oftewel: regels en kaders. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. Erg leerzaam.

Halfnaakte blondine langs de weg

Hongaren eten goed en veel. Nadat we een bord vol vlees en frites hadden opgegeten, tegen een betaling van slechts € 5, stamelde onze vrienden dat je in Nederland slechts de helft krijgt, voor de dubbele prijs. En toen we terugreden stond er een zéér schaarsgeklede blondine langs de weg te bellen. Op de vraag wat ‘die daar doet’ vertelde ik dat ze op de bus wacht, maar dat het openbaar vervoer slecht geregeld is en ze er dus waarschijnlijk de hele dag staat... of zit...
Ach ja, in Nederland wordt dit uit het zicht weggemoffeld op een ‘afwerkplaats’ (wát een naam!), hier staan ze gewoon langs de weg. Is wel net zo milieuvriendelijk, hoeft de chauffeur of zakenman tenminste niet een eind om te rijden. Service naar de klant. Overigens is dit wél de enige service, want de Hongaarse bedrijven staan niet echt bekend om hun goede en efficiënte service.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sjaak

    kil kil kil wat kun je dat

Of registreer je om te kunnen reageren.