Varkenshouderij

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

NAM oneens met afkeuring Piglit

De Noord Amsterdamse Machinefabriek (NAM) is het oneens met de afkeuring van haar Piglit apparaat voor verdoofd castreren.

De Piglift, die het bedrijf ook produceert is wel goedgekeurd. Dit apparaat kost echter ruim 1.300 euro en wordt met het bedrag van 950 euro uit het fonds niet volledig vergoed.

De Piglit is een vereenvoudigde uitvoering van de Piglift, waarbij de varkenshouder door middel van een fluitsignaal wordt gewaarschuwd dat de biggen uit het CO2 gas gehaald moeten worden. Bij de Piglift worden de biggen volautomatisch uit het CO2 gas gehaald. De Piglit is afgekeurd omdat de dieren niet automatisch uit het gas worden gehaald. Laarman wil in overleg met het ministerie om duidelijk te maken dat de eis van volautomatische beëindiging van de blootsteling aan CO2 onzinnig is. Een gang naar de rechter sluit hij ook niet uit.

In de ogen van de NAM-directeur worden varkenshouders op deze manier gedwongen om apparatuur aan te schaffen die een veel hoger gasverbruik hebben dan nodig. "Het sterke punt van zowel de Piglift als de Piglit is dat er maar een halve liter CO2 gas wordt verbruikt per dier. Bij de andere apparaten ligt dat verbruik op ongeveer 1,5 liter per dier."

Volgens Laarman is dat een gevolg van het gekozen systeem. Hij vergelijkt de verdoving met de onderdompeling in een emmer water. Bij de andere systemen wordt de emmer na elk dier 'leeggegooid'; de aanwezige CO2 wordt met een ventilator weggeblazen. Bij de Piglift en Piglit blijft die emmer vrijwel gevuld, en worden de dieren uit de emmer gehaald. "Daardoor is het CO2 verbruik veel lager", aldus Laarman.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hendriks

  Hopelijk voor de boeren dat
  de met het minste gasverbruik,(piglift en piglit) gebruikt mag worden als we dan
  toch verdooft moeten castreren, dan
  maar met de degelijkste en in verbruik van gas de goedkoopste.

Of registreer je om te kunnen reageren.