Varkenshouderij

Achtergrond 365 x bekeken

Eerste geiten gevaccineerd tegen Q-koorts

De vaccinatiecampagne tegen Q-koorts is begonnen.

De vaccinatiecampagne tegen Q-koorts is begonnen. Vanmiddag kregen geiten van Jan van Lokven de vaccinatie van dierenarts Nico Vreeburg. "Ik ben blij dat de dieren gevaccineerd kunnen worden. Met de vaccinatie zal niet voorkomen kunnen worden dat er volgend jaar opnieuw mensen ziek worden, maar het zal in ieder geval bijdragen aan vermindering van de ziektedruk", aldus de vakgroepvoorzitter geitenhouderij van LTO Nederland. Directeur gezondheid Jos van de Sande van de GGD verwacht dat vaccinatie onvoldoende is om ziektegevallen te voorkomen. Hij pleit voor aanvullende regels, voor geitenmest. "Daar zit veel risico", zegt Van de Sande. De belangstelling is groot. Dertig van de veertig professionele geitenhouders in de regio hebben zich aangemeld voor vaccinatie. Foto Jeannette Zinger

Een jonge bezoeker steekt voorzichtig een stukje voer door de afrastering heen. Hertenhouder Pieter Talsma kijkt toe. De familie Talsma hield zaterdag open dag op het bedrijf in de buurt van Dokkum. In totaal lopen ruim zeventig edelherten op het bedrijf. Daarnaast is er ook nog melkvee. De herten zijn er voor de vleesproductie. Volgens de familie Talsma is edelhertenvlees mooi mager en gezond vlees. Bezoekers konden ook recepten meekrijgen voor de bereiding van het vlees. Foto Roelof Stroetinga

Twee trekkers zijn er nodig om de ploeg door de natte grond van akkerbouwer Gerrit van Mourik uit het Gelderse Buren te trekken. De grond droogde vandaag overdag mooi aan, zodat er ’s avonds tarwe in kon worden gezaaid. "Het is een vertoning natuurlijk", zegt Van Mourik, die zelf de tweede trekker bestuurt. Zijn zoon rijdt voorop. Het is de eerste keer ze het zo aanpakken. "We hebben zo meer vermogen en kunnen bredere stroken trekken, waardoor de grond mooi op kop komt te liggen." Foto William Hoogteyling

Wat in Spanje kan, kan bij ons ook, moet het toeristisch bureau van de stad Dongguan in de Zuid-Chinese provincie Guangdong gedacht hebben. In navolging van het Spaanse dorpje Buñol organiseerde het zondag een tomatenfeest. De deelnemers beleefden plezier en narigheid (spetters in de ogen) aan de 15 ton verse tomaten die er bij de gevechten doorheen gingen. In Spanje is de Tomatina in de jaren vijftig ontstaan, nadat iemand met tomaten begon te gooien tijdens een tegenvallende theatershow. Foto ANP

Corien Melsert plukt nog snel een paar frambozen, voordat vakantiegangers de laatste vruchten komen plukken. Melsert heeft samen met haar man Ton een frambozenboerderij, minicamping en boerderijwinkel in Opende, op de grens van Groningen en Friesland. Het is de eerste keer dat herfstvakantiegangers de laatste pluk mogen uitvoeren op de boerderij. Alles wat de bezoekers plukken mogen ze van Ton Melsert houden. De frambozenpluk is begonnen in augustus en is nu bijna klaar. Voor het zachtfruit kreeg het echtpaar een redelijke prijs, de kwaliteit was zeer goed. Na de herfstvakantie worden de paar duizend planten teruggesnoeid. Foto Roelof Stroetinga

Een slager verkoopt een stuk varkensvlees op de markt in de Chinese stad Sjanghai. De verkoop van varkensvlees gaat omhoog in het Aziatische land, mede door de relatief lage inflatie. Met 4,6 procent op jaarbasis was die op het laagste niveau in bijna anderhalf jaar. Toch heeft de wereldwijde kredietcrisis zijn invloed op de economie in China. In het derde kwartaal van dit jaar daalde de economische groei naar 9 procent op jaarbasis, tegen ruim 11 procent in heel 2007. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.