Varkenshouderij

Achtergrond 399 x bekeken 1 reactie

Correct en eerlijk?

De Groene Belangenbehartiger blijft erbij dat zij niet zelf een verdovingsapparaat heeft ontwikkeld, maar is benaderd door een machinefabriek. Dubieus. Het lijkt steeds meer op leentjebuur.

Mijn vorige weblog was vrijdag 3 oktober amper verzonden met de nieuwsbrief van Boerderij.nl , of mijn aandacht werd getrokken door een prachtige kleurenfoto op pagina twee van De Volkskrant. De foto hoort bij een artikel met als kop: ‘Boeren gaan op castratiecursus’. Op de foto staat tot mijn verbazing de voorzitter van de NVV Wyno Zwanenburg, die goedkeurend toekijkt hoe zijn echtgenote een beertje castreert.

Verdovingsapparaat van DGB

Wat toont de foto in De Volkskrant? Vier beertjes liggen op hun rug met de kop in een grijze buis. Hier zal het mengsel van CO2 en zuurstof wel toegediend worden. De achterpoten worden langs de buik gedrukt. Rechts op de foto de besturingsunit van het verdovingsapparaat. Het is onmiskenbaar het verdovingsapparaat dat DGB gaat distribueren. En het toont sterke gelijkenis met een al uitontwikkeld apparaat.

Kennis opgedaan in de praktijk

Wyno Zwanenburg heeft op zijn bedrijf de apparaten van de Noord-Amsterdamse Machinefabriek (NAM) en Schippers getest. Dit vertelt Mark Logtenberg, directeur van De Groene Belangenbehartiger (DGB), mij. De praktische op- en aanmerkingen van Zwanenburg zijn meegenomen om de apparatuur te verfijnen. Zo ontstond voor de praktijk bruikbare apparatuur. De kennis van Zwanenburg is ook ingebracht bij DGB voor de ontwikkeling van een eigen verdovingsapparaat.

What’s in a name?

Vorige week vrijdag belde ik ook nog even naar DGB gebeld, ik sprak Mark Logtenberg. Hoe gaat jullie apparaat heten?, wilde ik weten. ,,Degrokast”, antwoordde hij. ,,Degrokast?”, vraag ik hem. ,,Ja, De Groene Belangenbehartiger Castratieapparaat. Je moet het apparaat toch een naam geven, nietwaar”, zegt Logtenberg. De naam is dus Degrocast met een c.

Marktwerking

Dat het de bedoeling was van DGB om meer marktwerking te krijgen door zelf een apparaat op de markt te brengen is goed en ook te prijzen. Daar is de NVV tenslotte voor, van en voor de leden. En over Wyno Zwanenburg alleen maar lof voor zijn tomeloze inzet en enthousiasme.
Maar als je dan aan het eind van het ontwikkelproces van verdovingsapparatuur zelf met een apparaat komt, is dat niet echt correct. Geef direct bij de start van het hele proces aan dat je er zelf een op de markt brengt en scherm niet met het feit dat een machinefabriek je benaderd heeft. Speel het spel dan open en eerlijk.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer bart

    prima toch dat er een machine is die door boeren en voor boeren is ontwikkeld.
    en voor de prijs vorming is het zeker goed want de andere leveranciers kunnen nu ook voor een lagere prijs leveren.
    waren de heren de zakken weer aan het vullen over de rug van de varkenshouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.