Varkenshouderij

Achtergrond 191 x bekeken 3 reacties

Biggen mee naar beneden

In navolging van de prijsval bij de vleesvarkens gaan ook de noteringen voor de biggen mee naar beneden. De biggenmarkt loopt al enkele weken zeer stroef. De koppels zijn steeds moeilijker te plaatsen en steeds meer koppels worden als zijnde ‘over’ bestempeld.
Een andere negatieve invloed op de prijsvorming is de slechte vraag naar biggen vanuit Oost-Europa. Die is mede gevolg van een devaluatie van bijna 10% van de Oost-Europese valuta. De Poolse Zloty bijvoorbeeld laat een vrije val zien ten opzichte van de euro. Was de waarde van de Zloty eind juli nog 31 cent nu is dat nog slechts 28 cent.
Ook de Zuid-Europese markten van Spanje en Italië lopen nog steeds niet goed. Een en ander resulteerde deze week in een prijsverlaging van 1 euro, met de verwachting dat de notering in de komende weken met wel 3 tot 4 euro verder zal teruglopen.

Prognose:

Biggen lager

Dick Duindam

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  "De bodem ligt boven ons" Een uitspraak van een beursforum gejat deze week. Wel eentje die hier ook prima past. De gemiddelde fokker hier in Nederland heeft al anderhalf jaar de kostprijs niet meer gezien. De verliezen lopen in de tonnen; praktisch niet meer goed te maken. Zijn er dan werkelijk teveel varkens? En zo ja. Wordt dat vlees dan weggegooid of weggegeven? Of staan onze machtige vleesverkopers, die wekelijks steeds mooiere verhalen ophangen in de vakbladen, in hun hemdje het vlees aan de man te brengen. Dan wordt het tijd dat ze eens een keer de broek aantrekken!

  De gemiddelde Nederlander eet 40 kg vlees (min of meer). Dat eten ze echt niet alleen in de zomermaanden. Zo is het ook bij de gemiddelde Europeaan. Jullie weten wat de markt vraagt; op welk moment en onder wat voor voorwaarden. Zeker gezien de jarenlange ervaring en het gigantische marktaandeel. Communiceer en dirigeer dat eens zodat ook wij de mogelijkheid hebben om hier op in te spelen en onze productie kunnen aanpassen! Of draait de toko alleen op de weekomzet en is het behalen van de weekmarge het belangrijkste koersdoel? Kijk naar de beurs in Amsterdam, hell! wereldwijd en zie waar het eindigt. Het is gecompliceerd, dat geef ik toe, maar een vrije markt is het toch al niet meer. Het spel van vraag en aanbod wordt boven onze hoofden en buiten ons bereik gevoerd. Wij leven bij de wil van de bank en zelfs die zijn hun leven niet meer zeker. Het kan nog een gezellige boel worden…

 • no-profile-image

  joris

  Toch raar dat de biggen nu ook moeten zakken en toen de vlv duurder werden was het niet nodig om de biggen ook duurder te maken.

 • no-profile-image

  frotter

  in duitsland blijven biggen gelijk en in italie stijgen ze iedere week. RARA wat is hier loos in één Europa. Waneer mogen de fokkers weer eens profiteren. Vleesvarkens omhoog dan blijven de biggen gelijk of zakken, maar als de vleesvarkens zakken dan zakken de biggen mee. Volgens mij moet de toeslag op biggen naar 15 Euro. Een eerlijke prijs beuren we anders nooit meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.