Varkenshouderij

Achtergrond 273 x bekeken 10 reacties

Verbied carnaval

De varkensprijs staat op de rand van de afgrond. Een klein zetje is voldoende om naar beneden te kletteren.

Uiterst wankel evenwicht

Vanaf de jaarwisseling slinken de marges van de slachterijen. De verschillende deelstukken worden geleidelijk voor minder geld verkocht, terwijl de roepprijzen gelijk blijven. Slachterijen hebben eind 2007 een beetje marge opgebouwd om zodoende na de feestdagen de prijs gelijk te kunnen houden. Complimenten, deze opzet is 100 procent geslaagd. Eind deze maand ontbreekt echter nog ieder uitzicht op marktherstel en nu moeten varkenshouders vrezen voor het ergste. Het Agrarisch Dagblad kwam al met nieuws dat marktleider Tönnies in Duitsland vorige week 7 tot 8 cent wilde verlagen.

Continuïteit is essentieel

Het zal duidelijk zijn dat de prijsdruk groot is. Slachterijen wringen zich in de onmogelijke posities om niet met de prijs omlaag te moeten. Vion in Nederland smoort bijvoorbeeld de aanvoer om ‘krapte’ te realiseren. Geen een slachterij wil als eerste de prijs verlagen. Dan ben je de gebeten hond in de sector.

Kijk maar naar Denemarken, waar varkenshouders woest zijn dat hun coöperatie niet meekan met de prijs in Duitsland en Nederland. Deense boeren dwingen Danish Crown de prijs flink te verhogen. In Duitsland leeft dat gevoel ook bij de slachterijen dat je niet als eerste moet verlagen. Dan krijg je de complete varkenssector over je heen die wekelijks al bakken geld verliest en dan nog verder in het rood belandt.

Carnaval valt vroeg dit jaar; in het eerste weekend van februari al. Dat gaat het alibi worden voor slachterijen om de prijs eens fiks te verlagen zodat er weer verdiend wordt. ‘Er valt een werkdag uit en de handel ligt even stil, dus we kunnen niet anders’, luidt de motivatie. De kans is enorm dat een prijsverlaging leidt tot een domino-effect en dat ook de vleeshandel verder in mineur raakt.

Gewoon aan de slag blijven

Daarom moet de hele sector zijn verantwoordelijkheid nemen en aan het werk blijven. Niks geen idioot gedoe met optochten, feesttenten en Bavaria. Gewoon doorwerken. Er is geen reden voor feest, en al helemaal niet met de dreiging van een nog verder dalende varkensprijs op de achtergrond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  men kan ook simpelweg de verkoopprijs
  verhogen

 • no-profile-image

  .

  deense, duitse, nederlandse slachterij-verkoopprijs

 • no-profile-image

  Thomas

  t zal mij benieuwen, Ik denk niet dat nederland de prijs gaat verlagen als die Duitsland dit ook niet doet. Dat carnaval wat in een relatief klein gebied gevierd word rede is tot een prijsval geloof ik niet. Er moet groter gekeken worden dan alleen zo regionaal en alleen Nederland. De tijd zal het leren maar veel gelof ik er niet van. Paniek zaaien is ook een hobby.

 • no-profile-image

  Michel

  Dan wil ik voorstellen om de varkensnoterigen de komende tijd (rond carneval) dan maar op te splitsen in 2 noteringen. NVV referentieprijs Noord en NVV referentieprijs Zuid. ;-) Leuke carnaval gewenst !!

 • no-profile-image

  sjors

  Blijf wel van zarnaval af hé!!

 • no-profile-image

  martijn

  ja hoor net of het met carnaval verbieden opgelost is.
  dan heb je alleen een klein deel van nederland tepakken t enige wat je dan doet is het feest van veel mensen afpakken en niks oplossen.
  als er volgend jaar zoiets voor doet rond de feestdagen dan wil je zeker kerst en oud en nieuw ook verbieden verzin iets beters en blijf van carnaval af das gewoon t meest leutige feest van het jaar

  alaaf en de groeten

 • no-profile-image

  nen belg (varkenshouder)

  goed idee,carnaval vind ik het meest zinloze en belachelijkste gedoe wat er bestaat,geldverslindend en op de koop toe ook nog milieuvervuilend!
  Volgens mij begint deze varkens crisis nu wel bijzonder zwaar te wegen en moet er op de één of andere manier dringend ingegrepen worden!

 • no-profile-image

  pad

  Met carnaval eet ik de meeste frikadellen eieren en kebab! Kunt dit feest verbieden maar missen we deze consumptie ook.

 • no-profile-image

  pastoorke

  Er moet meer en meer carnaval gevierd worden.
  Allaaa takkebarr ....meer moslims is minder varkens (op 4 pootjes).
  Minder moslims lijkt mij effectiever.

 • no-profile-image

  driessen

  totale prietpraat in dit logje, volgens mij is het wel met een cynische ondertoon geschreven maar goed. Ten eerste was het niet Tonnies die wilde verlagen maar JUISt VION in duitsland, Toennies heeft woord gehouden en onveranderd gelaten. Ten tweede ingrijpen is totale onzin hoe slecht het ook gaat, liever kort en hevig dan lang en langzaam. We praten elkaar tevens een recessie aan door maar te denken en zeggen dat de prijs zal gaan zaken, mensen houd moed na regen komt zonnenschijn

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.