Varkenshouderij

Achtergrond 238 x bekeken

Spelen met vuur

In de Italiaanse regio rond de stad Brescia blijkt al maanden de zeer besmettelijke blaasjesziekte te heersen.

Dat is een van de belangrijkste varkensgebieden van Italië. Zo’n 20 procent van de varkensstapel staat daar. Blaasjesziekte is een meldingsplichtige ziekte. Een uitbraak brengt beperkende maatregelen met zich mee, waardoor de Italianen in hun handel zouden worden geschaad.

Italië doet intussen of er niets aan de hand is en stelt dat de uitbraken zijn gemeld. In de bijeenkomst van de Scofca (Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en Diergezondheid van de Europese Unie) op 6 en 7 januari zou er een uitgebreid verslag zijn gedaan.

Nederlandse betrokkenen - handel, productschap en ministerie - zeggen echter dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat er al maanden blaasjesziekte heerste in de regio van Brescia. Dat terwijl Nederland een belangrijke handelspartner is van de Italianen.

Dus ergens is een enorme fout gemaakt. Of de Italianen hebben de uitbraak op slinkse manier onder de pet gehouden. Of de EU en Nederland hebben zitten slapen. Dat het desondanks goed lijkt te zijn gegaan, is mogelijkerwijs te danken aan het feit dat voor Italië al lange tijd een dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht geldt.

De handelswijze in deze kwestie is onverantwoord. Het moet duidelijk zijn dat met dit soort ziekten niet te spotten valt. Wie dat niet ziet, moet op de blaren zitten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.