Varkenshouderij

Achtergrond 301 x bekeken 2 reacties

Het achtste wereldwonder

Ik heb niet overmatig gedronken en ben bij mijn volle bewustzijn. Ik werk al jaren samen met het achtste wereldwonder!

Het varken is één van de meest waardevolle dieren op aarde. Werkelijk? Jazeker! Een varken is in staat om allerlei producten die de mens niet wil of kan consumeren, om te zetten in twee superwaardevolle producten: vlees en mest. Een varken is het beste rondlopende recyclevat dat je maar kunt bedenken. Toch moeten wij varkenshouders ons te vaak verdedigen tegen de onwetende consument en de daarvan dankbaar gebruik makende anti-varkenspropagandagroepen. Waarom? Ik denk mede omdat we altijd te bescheiden in ons hol zijn blijven zitten in afwachting wat we nu weer over ons heen krijgen. Wij, eigenaren van het achtste wereldwonder, moeten onszelf positief neerzetten. Cruyff zou zeggen: De aanval is de beste verdediging! Ik doe alvast een poging.

Biergist

De krulstaarten op onze mesterijen recyclen op jaarbasis een 3.500 ton biergist. Omgerekend naar de wereldberoemde beugelfles van Grolsch is dat 7.500.000 flesjes bier. Stelt u zich eens voor hoeveel flesjes dat zijn... Laten we eens een alcoholist definiëren. 4 flessen per dag? Of 6 flessen? Nou, vooruit 8 flessen bier per dag. Dat zijn bijna 3.000 flesjes per jaar. Dus 2.500 alcoholisten zou ik nodig hebben om het bijproduct biergist (dat óók 4,5 procent alcohol bevat) te verwerken. Alleen al voor ons bedrijf.

Boterhammen

Een ander product is brood. Wij verwende schepsels der aarde menen dat we dagvers brood moeten eten. Dat betekent dat dagelijks enorme hoeveelheden brood worden weggegooid. Gelukkig is daar het achtste wereldwonder! Het varken verorbert dit heerlijke brood en maakt er mals vlees van. Daarbij poept het dier ook nog wat, maar dat is een prima product voor op het land waar de tarwe goed van groeit en de bakker weer brood van maakt. Kijk, het cirkeltje is weer rond. Denkt u nou eens als u een boterham in de mond steekt, aan wie u die heerlijke boterham te danken heeft. Juist, aan het varken!

Zakken vol chips

En dan chips. Het product chips moet op het moment dat het in de supermarkt in de schappen wordt gezet, nog een halfjaar of meer houdbaar zijn. Is het dat niet, dan gaat het vanuit de distributiecentra terug naar de producent. Onze varkens verwerken op jaarbasis een 4.000.000 zakken chips. Laten we weer eens die alcoholist nemen. Immers, van alcohol krijg je honger, dus wat past er beter dan een zakje chips? Als die alcoholist per dag 1 zak chips opeet, heeft hij 365 zakjes per jaar nodig. Dan heb ik al 11.000 alcoholisten nodig. Hè nee, dan heb ik een tekort, want ik had er maar 2.500 nodig om de biergist op te drinken. Oké, dan definiëren we een alcoholist als iemand die 2 flessen bier per dag drinkt (sorry heren!), dan heb ik er 10.000. Als die dan iets meer chips opeet, is het cirkeltje weer rond.
Kortom: hulde aan het varken (en zijn eigenaar)!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Michel

    Ronald, ik vind het een prachtig verhaal. Kun je niet eens proberen om het te plaatsen in diverse dagbladen, zodat het ook daadwerkelijk de consument bereikt en niet alleen boeren ? Ik verheug me nu al op het tweede deel van deze "aanval" op consumenten.

  • no-profile-image

    jos

    Helemaal mee eens!! Nog een suggestie; Varkenshouders die vooruit willen gaan bouwen (uiteraard geen mega stallen;) en moeten over het algemeen een luchtwasser plaatsen (restproduct ureum). De nieuwste dieselmotoren in vrachtauto's lopen niet alleen op diesel maar er wordt ook "ad-blue" toegevoegd. Grondstof voor ad-blue? Juist ureum. Deze keer hulde aan de varkenshouder want zonder deze "bio" ureum wordt het van aardgas gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.