Varkenshouderij

Achtergrond 227 x bekeken 1 reactie

Gelderland blijft drukjacht toestaan

De provincie Gelderland blijft de drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe toestaan.

Wel blijft de drukjacht expliciet beperkt tot de maanden november en december en moeten jagers hun voornemen voor drukjacht drie dagen van tevoren kenbaar maken bij de provincie. Dat heeft het provinciebestuur vandaag besloten.

De provincie neemt daarmee het advies van de provinciale commissie Bezwaar- en Beroepschriften over. De Faunabescherming had bij die commissie bezwaar gemaakt tegen de ontheffing voor de omstreden drukjacht. De commissie concludeert dat het besluit om de drukjacht op de Veluwe toe te staan, zorgvuldig tot stand is gekomen.

De maanden november en december zijn gekozen omdat de bomen dan bladloos zijn en jagers goed zicht hebben. Ook zijn er dan geen jonge biggen. De drukjacht blijft beperkt tot een jager en een helper per 40 hectare bos. Controleurs van de provincie zien daarop toe.

De Faunabescherming tekende eerder bezwaar aan tegen de drukjacht bij de rechter. De rechtbank in Amsterdam verbood de jachtvorm tot het bezwaarschrift bij de provincie was behandeld.

Het besluit van de provincie houdt in dat er in het huidige jachtseizoen geen drukjacht meer mogelijk is. Het lopende jachtseizoen eindigt medio maart.

De Faunabescherming kondigde aan opnieuw naar de rechter te stappen om dit besluit van de provincie Gelderland aan te vechten. De groepering wendde zich al eerder tot de rechtbank die toen de drukjacht verbood tot het bezwaarschrift bij de provincie was behandeld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    hertogs

    doorgaan faunabescherming. Laat je niet aftroeven door een stel diknekken met veel poen en een geweer. Leve een jachtvrij nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.