Varkenshouderij

Achtergrond 214 x bekeken 2 reacties

Boeren kunnen duurzaam tussensegment vlot trekken

De varkenssector moet het heft in handen nemen en de maatschappij een pakket welzijnsverbeteringen offreren, vinden Karel de Geef, onderzoeker bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR, en Dick van der Vegt, varkenshouder in Dalfsen.

Zo krijgen samenleving en retail inzicht in de inzet van de varkenshouderij en de kostenconsequenties. Als je het op wereldschaal bekijkt doet de Nederlandse varkenshouderij het heel netjes. Toch voelt een niet te verwaarlozen deel van de Nederlandse samenleving zich ongemakkelijk bij de wijze waarop varkens gehouden worden.

De minister van LNV neemt die signalen serieus. In haar nota Dierenwelzijn pleit ze voor het creëren van een tussensegment tussen regulier en biologisch vlees. Een duurzamer product met beperkte kostenverhoging. Ze wil dat de partijen voor 1 mei 2008 hierover een convenant afsluiten.

De ervaring leert dat het creëren van een marktconcept duur, langdurig en risicovol is en dat de omvang doorgaans tergend lang beperkt blijft. Dat kunnen we ons nu niet veroorloven. Het ijzer is nu heet om te smeden. De bevolking is betrokken bij dierenwelzijn, het ministerie reserveert geld, meerdere sectorpartijen werken aan innovatie. Het is alleen een beetje stil aan de kant van de retail. Heel stil.

Wat kunnen boeren doen? Wij pleiten voor een maatschappelijke offerte. Nu de retail er niet naar vraagt moeten we het haar nadrukkelijker aanbieden. De varkenshouderij moet laten zien wat ze kan en wat dat kost. Een prijslijst met aantrekkelijke opties en redelijke prijzen.
Een paar opties:
• Meer ruimte (m2) per dier
• Meer leefruimte door grotere groepen
• Betere functiescheiding door beter ingedeelde hokken.
• Een uitbundige hoeveelheid daglicht
• Eetbare of kauwbare hokverrijking (bijv. geregeld kuilvoer).
• Koeling aanbieden
• Voerbakken die het natuurlijke gedrag stimuleren

Het bovenstaande lijstje betreft dierenwelzijn, omdat dit maatschappelijk het meest hot is. Maar er is meer. Het milieu wordt ook steeds heter. Dus ook op milieugebied hebben we wat te bieden! Maar dan moeten we het wel aanbieden. En in de huidige tijd kunnen de vleesverwerkers er niet omheen voortvarend de handschoen op te pakken en de retail verder te verleiden een pakket te componeren.

Onze boodschap is: laten we dit echt naar een offerte omwerken. Een breed gecommuniceerde lijst mogelijkheden. Beter voor dier en milieu. Of gewoon voor zaken die de consument waardeert. Zodat alle consumenten echt iets te kiezen krijgen. Dit kan alleen maar winst opleveren in varkensgeluk en gezinseuro’s.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  ik heb al 10 jaar voorop gelopen.
  met groepshuisvesting. het zou in 2008 verplicht zijn. maar is opgeschoven naar 2013. het heeft mij 30.000 per jaar gekost. aan extra kosten en vooral resultaten verlies.
  Boeren die afwachten zijn het beste af.
  ik moet alle zeilen bij zetten om nu te overleven.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met steeds nieuwe regels.
  schaf het IKB maar af. Daar wordt toch steeds niet over gepraat. steeds komen ze met eisen alsof we nog niks gedaan hebben, terweil ze allang in het IKB zitten.
  Het is toch nooit goed. loop je steeds mee,
  Dan zoeken ze toch weer een nieuwe knuppel om te slaan

 • no-profile-image

  Ger

  Helaas, met al wat je probeerd goed te doen, wordt je zelf om de oren ge slagen. Het beste is niet goed genoeg, dan moet het weer anders zijn. Ik ben zelf iemand met ook die mening dat je die zaken zelf aan moet pakken. Maar daar door ook het meest gefrustreerd. Onze maatschappij is hardstikke ziek, ze lopen als gekken achter Thieme en milieu actievisten aan. Ze geloven alles en laten hun portemonee leeg plunderen. Als men zich is eerst hard opsteld en eisen de waarheid op, dan was die onzin zo voorbij. Het is gewoon een ordinaire oplichters bende, die alle middelen gebruikt om de hard werkende mensen af te persen. Zo blijft er geen goed milieu meer over. En loop nu zeker niet voorop, maar maak eerst een gezamelijke vuist tegen deze onheil, voor dat je nog een euro in die bodem loze emmer gooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.