Varkenshouderij

Achtergrond 183 x bekeken 3 reacties

Vol is vol! Toch?

Vol is vol. Logisch. Of toch niet? Wat is de definitie van ’vol’?

Op onze varkensmesterijbedrijven in Hongarije importeren we biggen uit Nederland en sinds kort uit Duitsland. Op jaarbasis een slordige 25.000. Sinds mei 2004 waren dit biggen uit Nederland. Op een vrachtwagen kwamen tussen de 750 tot 950 biggen van 23-26 kilo richting Hongarije. Omgerekend circa een €3,50 tot €4,50 per big transportkosten. Goed uitgeruste vrachtwagens, vier vloeren en geventileerd. Sinds deze zomer zijn we meer en meer geswitcht naar biggen uit Duitsland. Wat direct opviel, was dat Duitse veterinairen blijkbaar héél anders omgaan met veetransport. We kunnen nog maar 500 tot 600 biggen van 23-26 kilo laden... Dezelfde vrachtwagens, het gelijke gewicht van de biggen, dezelfde EU en bijna dezelfde transportroute.

Wat is dit? Legt elk land de Europese regels van diertransport anders uit? Doen Nederlandse veehouders en dierenartsen iets wat een ’onduidelijkheid in de wetgeving’ mogelijk heeft gemaakt? Of is de Duitse dierenarts overdreven ’pünktlich’? In het kader van alle discussies rondom het diertransport dat de Nederlandse veesector erg hard heeft getroffen en de publieke opinie zeer veel schade heeft berokkend, is dit een opvallende constatering. Misschien kan iemand mij dit uitleggen?

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Zijn de transportkosten per big bij de Duitse vrachtwagen hetzelfde als die bij de Nederlandse vrachtwagen?

 • no-profile-image

  ronald scholten

  Antwoord op vraag PJ Hoogland: De kosten voor het gehele transport zijn vergelijkbaar. Per big is dit dan logischerwijs een hogere prijs (want minder biggen op de auto)

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  De enige uitleg die er aan gegeven kan worden is dat de EU blijkbaar alleen op papier en in theorie bestaat. In de praktijk presteerd de EU behoorlijk minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.