Varkenshouderij

Achtergrond 191 x bekeken

Je weet het nooit...

Het blijkt onmogelijk om op basis van harde cijfers de juiste koers te bepalen.

Risicospreiding is de oplossing voor het probleem van de onoverzichtelijkheid van grote, nauwelijks te dragen risico’s. Wie er niet gerust op is dat de koers van het aandeel waar hij zijn geld in stopt gestaag gaat stijgen, kan maar beter ook geld in een ander aandeel stoppen. Gaat het met het ene aandeel niet goed, dan loopt het misschien beter met het andere. De hoofdprijs krijg je niet met deze verstandige, ietwat brave handelwijze, maar de dalen worden er wel minder diep van.

Wie zijn bedrijf gesloten heeft gemaakt, zijn eigen biggen afmest, wordt minder hard getroffen door de dramatisch lage biggenprijzen dan wie enkel zeugen houdt. Dat is die risicospreiding. Maar wie alleen maar mest, staat er nu het best voor. Die mest in ieder geval goedkopere biggen dan zijn collega met een gesloten bedrijf.

Niemand zag het zo grote biggenoverschot aankomen. Ruim een jaar geleden voorspelde de Rabobank, niet de eerste de beste, dat Nederland in 2010 5 miljoen biggen per jaar zou exporteren. Dat aantal wordt in 2007 al bereikt. Onderzoeksinstituut ASG voorspelt nu 7 of 8 miljoen te exporteren biggen in 2010. Daarbij blijft de buitenlandse vraag naar biggen laag, en de prijzen dus ook, door nog enkele jaren duur voer. Niemand heeft deze hoge voerprijzen voorspeld.

Welke lessen zijn er nu te trekken? Niet zoveel, afgezien van die ene saaie dat het niet verstandig is om alle eieren in één mandje te leggen. Je weet namelijk nooit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.