Varkenshouderij

Achtergrond 558 x bekeken 2 reacties

Wakker Dier in de modder

Modder en dierenwelzijn, er is een link. Varkens woelen graag in modder, een mooi plaatje. Maar dierenbeweging en agrocomplex gooien er ook mee. Dat oogt minder fraai.

Varkens wroeten graag in de modder, dat heet soorteigen gedrag. Dierenrechtenbeweging Wakker Dier looft daarom prijzen uit voor de beste modderpoel. De poel van Henk Hulter in het Overijsselse Den Velde viel dit jaar in de prijzen. Niet dat hij geld kreeg, maar wel een trofee. Dat is mooi: veehouders belonen die zich extra inspannen voor dierenwelzijn.

Rectificatie Plantema was te klein

Maar Wakker Dier toont zich niet altijd van deze vriendelijke kant. Het beloont niet alleen ondernemers uit het agrocomplex, als het moet bestrijdt het ze ook. Hard. Ook hier is de link modder. Veel veehouders zullen zonder aarzelen stellen dat de dierenbeweging, waaronder Wakker Dier, met modder gooit naar de ‘bio-industrie’ en haar vazallen. Een van die vazallen is dierenarts Rowdy Plantema uit Hardenberg (Overijssel). Deze geharnaste pleitbezorger van intensieve (pluim)veehouderij voelde zich vorig jaar getergd door de opkomst van de dierenbeweging, en noemde Wakker Dier in het Agrarisch Dagblad een ,,stelletje terrorristen”. Dit zijn harde woorden en eerder is al gebleken dat je mensen niet zo maar met deze term in verband moet brengen. Plantema kon ervoor naar de rechter, en werd veroordeeld: rectificeren graag op een oneven advertentiepagina, ter grootte van eenzestiende van een krantenvel. Plantema rectificeerde, volgens het Agrarisch Dagblad conform eis, maar Wakker Dier klaagde over de grootte en vond de gelijksoortige rectificatie op een pluimveewebsite met hetzelfde interview te laat komen.

Dwangsom: 200.000 euro

En dus ging Wakker Dier Plantema voor de maximale dwangsom rekeningen sturen, €200.000 plus proceskosten? Plantema heeft zich volgens niet erg terughoudend gedragen. Wakker Dier ervoer zijn uitlatingen in pers en op zijn website ook na de veroordeling als trappen na. Het maakte volgens de raadsman van Wakker Dier dat die beweging ook geen zin meer had om soepel te zijn.

In dit al met al vrij ingewikkelde verhaal hebben beide partijen zich ingegraven. Plantema heeft met modder gegooid maar de harde, bijterige handelswijze van Wakker Dier roept bij mij ook vragen op. Ik blijf met de vraag zitten in hoeverre deze zaak puur rationeel wordt gevoerd, aan beide kanten.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  Je mag niet tegen hun zijn en tegen hun tere zielen trappen.
  Maar sectors de grond in trappen dan mogen hun wel.
  Boeren die bergen uren maken en om dieren geven, worden even de grond ingetrapt. Dan mag allemaal wel.
  Valse of halve info de wereld in sturen.
  Kinderen gebruiken voor hun protesten, die niet eens weten, waar ze voor protesteren.

  Sorry maar de woorden van de dierenarts vind ik misschien wel grof,maar groten deels misschien ook wel terecht.

 • no-profile-image

  Dorien

  De achterban van WakkerDier kan alleen met modder smijten, vandaar dat ze zo opkomen voor de varkens. In Nederland mag men schijnbaar een politieagent uitschelden voor homo. Maar een organisatie die mensen terroriseert mag je geen terroristen noemen. Het recht in Nederland is ver te zoeken. Valt dit niet onder de meningsvrijheid die we hier in Nederland zo hoog in het vaandel hebben. Een agent (een wetsdienaar) zo noemen is toch vele malen erger dan wat de dierensarts heeft gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.