Varkenshouderij

Achtergrond 174 x bekeken

Voeding, energie en meubelen

De consument haalt heel ander nieuws binnen dan de boer. Toch dring ook bij de burger langzaam het besef door dat voedsel duur wordt door de bio-energie.

Net terug van een weekje vakantie met het gezin. Na zo’n week ligt er thuis een beste stapel post en landbouwbladen, die nog verorbert moeten worden. In plaats daarvan heb ik elke morgen een Telegraaf gelezen, die de kinderen ’s morgens samen met de verse broodjes meenamen. Wel even goed om te zien wat onze consument aan nieuws binnenhaalt.

Grondgebruik en grondschaarste springt er voor mij toch uit. Het voedsel wordt duurder, in Duitse supermarkten werd al gehamsterd (!?). Dat verbaast ons boeren natuurlijk niets, de enorme stijging van voerprijzen is niemand ontgaan. Wat we wereldwijd verbouwen wordt aangewend voor menselijke en dierlijke consumptie. Dit is al zolang er mensen en dieren op aarde leven. Vrij nieuw is het verbouwen van producten voor de enorme energiebehoefte. Ik las zelfs over biologisch afbreekbare meubelen, gemaakt van maïskorrels.

We werpen kostbaar voedsel in mest (biogas), kachels (bio-verbranding), brandstoftanks (bio-ethanol) en zomeer. Veel van deze zaken zijn kunstmatig in het leven geroepen door torenhoge subsidies. Onder het mom van dreigende olieschaarste creëren we voedselschaarste. Dit zijn complexe vraagstukken, waar je niet simpel een mening over kunt hebben. Politiek speelt een grote rol, onze wereldwijde economie hongert naar energie. Ook heeft in westerse landen de welvaart de laatste 20 jaar een enorme vlucht genomen. De huidige jonge generaties kennen en willen niet meer anders. De grote vraag moet echter nog komen. Rusland, China en op termijn ook ontwikkelingslanden willen – terecht – ook hun welvaartspeil opkrikken.

Terug naar onze landbouwbedrijven. We zullen de strijd aan moeten gaan. Voederconversies moeten verder omlaag. Door slimme technieken en automatisering is hier nog veel mogelijk. Onze mest kan in plaats van het huidige blok aan het been nog wel eens een goudmijn worden. Elke boer weet dat je alleen veel tonnen van het land kunt halen door een goed bemestingsplan. Tot voor kort was dit minder belangrijk, er was immers grond en voer zat. Ook wij zijn echter mede afhankelijk van politieke besluitvorming. Wanneer mest weer wordt gewaardeerd als zijnde waardevolle voeding voor het land, dan voorzie ik een goede toekomst.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.