Varkenshouderij

Achtergrond 307 x bekeken

Spektakel: Red Bull Air Race

20 augustus is een belangrijke Nationale Feestdag in Hongarije. In Budapest wordt dat groots gevierd met onder meer een vuurwerk-show en de spectaculaire Red Bull Air Race.

Stuntpiloten halen met hun vliegtuigen de meest angstaanjagende capriolen uit. Zo scheren ze met 400 kilometer per uur vlak over de Donau, ondersteboven onder de bruggen door (hiervoor heeft u Google Earth nodig).

In het jaar 1000, op 20 augustus, werd het koninkrijk Hongarije gesticht. Koning István bekeerde Hongarije tot het Christendom en werd door de Paus gekroond. De kroon én de rechterhand van koning István zijn nog steeds als relikwie in diverse Hongaarse musea te bezichtigen.

Hongarije drie keer kleiner geworden

Hongarije heeft ruim 10 miljoen inwoners en is qua oppervlakte twee keer zo groot als Nederland. Tot 1918 was Hongarije zelfs drie keer zo groot als nu. Het verdrag van Trianon, na de Eerste Wereldoorlog, zorgde ervoor dat het Habsburger-Hongaarse rijk flink werd verkleind. Hierdoor waren van de een op de andere dag enkele miljoenen Hongaren géén Hongaar meer..... In Roemenië, dat sinds 1 januari 2007 ook bij de EU hoort, leven ruim 2 miljoen Hongaren. Hongarije is het enige land dat wordt omringd door zijn eigen voormalige grondterrein. De buurlanden Oostenrijk, Slowakije, Oekraine, Roemenië, Kroatië, Servië, Slovenië behoorden allemaal tot het Habsburger-Hongaarse rijk.

Rampzalig einde

Vorig jaar, 20 augustus 2006, kende de feestdag een dramatisch slot. Traditioneel om 21.00 uur start het vuurwerk (kosten circa €500.000), maar er kwam noodweer. Door rukwinden, onweer en slagregens raakten de mensen in paniek. Stelt u zich voor: ruim 1 miljoen bezoekers en de onrust slaat toe... Het trieste eindresultaat waren 5 doden en bijna 300 gewonden. Net als in Nederland werden ook hier allerlei commissies in het leven geroepen. Zonde van het geld, want uit al die rapporten komt niets anders dan het elkaar de zwarte piet toeschuiven. Laten we hopen dat we dit jaar goed weer hebben!

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.