Varkenshouderij

Achtergrond 204 x bekeken

Rampen-protocol

Gelukkig zijn de vervoersbe-perkingen voor varkens en rundvee ten einde. Er moet voor één week al veel georganiseerd worden. Dit terwijl we ons officieel 6 (!) weken moeten kunnen redden zonder afvoer van dieren.

Handelaren weten niet anders, zeugenhouders zitten altijd vol met de ruimte. “De biggen moeten deze week weg, hooguit volgende week op maandag of dinsdag.” Het is bij ons op het bedrijf niet veel anders. Naast de dekrijpe fokgelten liggen er nu 1.000 borgbiggen klaar om te exporteren. Wanneer deze net weg zouden zijn geweest, had dat veel lucht gegeven. Nu ze nog net niet weg zijn, is het ook gelijk bingo. Gelukkig konden er nog slachtvarkens weg. Even niet te veel naar gewicht en prijs kijken, gewoon doorpakken. Een zo’n week is dan ook geen probleem. Wanneer het een volgende keer zes of zeven weken is, wordt het wel even anders. Heeft iedere varkenshouder hier een protocol voor op de plank liggen ?

Twee keer moesten we 7 weken de varkens op het bedrijf vast houden. Een kapschuur bood uitkomst. We pakten toen biggen op van 11 tot 13 weken. De meeste zeugenhouders deden dat. Toch was het verre van ideaal en heeft het onnodig veel geld gekost. Wat ruimte betreft zou het efficiënter zijn om pas gespeende biggen meer in noodhuisvesting onder te brengen. Moeilijk punt is dat deze gevoeliger zijn voor ziektes en terugslag. Enkele oudere stallen komen bij ons het komende jaar buiten gebruik. De 2.000 vierkante meter rompgebouwen blijven wel staan. Wellicht is het een verstandige overweging om deze een bestemming te geven die pijlsnel omgeturnd kan worden tot noodhuisvesting.

De 6 weken noodzakelijk opvangruimte op elk varkensbedrijf is vastgelegd in de wet. Voor zover ik weet, is dit ook goed afgestemd met onze belangenbehartigers. Een rampenprotocol zou eigenlijk op elk varkensbedrijf aanwezig moeten zijn. Kapschuur, tenten of overdekte uitloop, denk er vast over na. Een goed plan is beter dan paniek en stress.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.