Varkenshouderij

Achtergrond 560 x bekeken

Patiënt dood, bacterie groot

Aan de opleiding van dierenartsen schort het flink in Kazachstan. De onze wist niks van handelingen en medicijnen, maar kan nu lassen en de verwarming repareren.

We houden bedrijfsmatig vee, en dan moet je in Kazachstan een eigen gediplomeerde dierenarts hebben. De onze, Yura Sieneeljik, is afgestudeerd in rundvee, maar dat is voor de wet geen probleem. Ik heb hem al enkele jaren in dienst. Toen we het kippenbedrijf hadden, heb ik hem aangetrokken van een rundveebedrijf dat ver van Almaty lag. Hij wilde maar wat graag deze kant op komen, want dan konden zijn kinderen naar een betere school.

Toen we gestopt zijn met de kippen ging hij mee naar het varkensbedrijf dat ik nu heb. Toen Yura in dienst kwam, kende hij niks buiten diergezondheid. Nu is hij allround. Hij kan lassen, lampenkappen boven de biggen maken en waterleiding plaatsen en repareren. Hij vraagt altijd ‘Bert, wat moet ik daar of daar aan doen bij de varkens?’ Ik zeg hem dan wat hij moet doen en met welk medicijn.

De arme man moet elk jaar opnieuw examen doen als veearts. Een schriftelijk examen met vragen uit de jaren ‘50 en ‘60. Hij kent zijn antwoorden, geen probleem. Maar hij zegt wel tegen de hoofdveterinair van het examen dat hij niks doet zoals volgens de vragen zou moeten. Hij doet alles op basis van wat Bert hem zegt. Hij heeft een heel andere manier van werken aangeleerd en verstrekt compleet andere medicijnen.

In 2004 ging hier mond- en klauwzeer rond. Koeien in het dorp gingen dood; de varkens deden het slecht. Maar iedereen hield vol: ‘Nee, die hebben geen MKZ’. Nou, of ze het hadden. Ik hield mijn hart vast. Op internet vond ik dat er drie MKZ-typen rondgaan in deze hoek van de wereld, waarvan er één echt gevaarlijk is voor varkens. Dus dat liep goed af.

Het aanbod aan medicijnen is de laatste 8 jaar gelukkig gegroeid. Ze zijn nu volop verkrijgbaar. Gelukkig heeft Intervet hier ook al lang een verkoopkantoor. We gebruiken echter het meest de Russische en Kazachstaanse vaccins, en enten daar in voor- en najaar mee tegen varkenspest, ziekte van Aujeszky en vlekziekte. Maar er zijn er hier echt nog heel veel die het doen zoals in Nederland 50 jaar geleden en met medicijnen waar de tegenwoordige bacterie zich krom om lacht. Die woekeren dus lekker verder. Patiënt dood, bacterie groot…

« vorige |volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.