Varkenshouderij

Achtergrond 471 x bekeken 5 reacties

Wildgroei aan MRSA-tests

Tests naar MRSA bij varkens rukken op, maar verzekeraars willen ze niet vergoeden.

Het was even rustig rondom MRSA. Daarom vind ik het opvallend dat er binnen een tijdsbestek van anderhalve week twee partijen zijn die een MRSA-test op de markt brengen. Het nieuwe gezondheidsbedrijf, PorQ en GD. Blijkbaar bestaat er toch behoefte aan zo’n anonieme test.

Groot verschil in aantal monsters

Er zitten wel wat tegenstrijdigheden in de manier waarop de test wordt aangeboden. PorQ geeft aan dat 10 monsters die vervolgens gepoold worden tot één, voldoende zijn om op het bedrijf te bekijken of MRSA aanwezig is. GD adviseert 60 monsters verspreid over het hele koppel varkens te nemen. PorQ bekijkt per bedrijf waar het best monsters genomen kunnen worden. Bijvoorbeeld bij de groep die het hoogste risico heeft op resistentie, zoals varkens die behandeld zijn met antibiotica.
De prijs is bij GD het laagst. Daar kost een pool van 10 monsters €68,50. Bij PorQ is dat €90. Maar bij PorQ kunnen ook mensen onderzocht worden. Het is namelijk mogelijk dat de varkens negatief zijn, maar de varkenshouder niet. GD doet dat nog niet.

Ik kan niet zeggen wat beter of slechter is. Tien monsters lijkt me wel wat weinig, maar volgens dierenarts Manon Houben van PorQ wordt een besmet bedrijf hiermee hoogstwaarschijnlijk wel gevonden.
“Door zo’n test te doen, weten bedrijven of ze MRSA hebben. Zijn ze positief? Dan kunnen ze, hoe moeilijk dat ook is, proberen er vanaf te komen. Zijn ze negatief? Dan is het zaak ook negatief te blijven,” vertelt Houben. Vooral mensen in de omgeving van risicogroepen zouden volgens haar moeten achterhalen of ze MRSA op het bedrijf hebben. Bij gezonde jonge mensen kan de MRSA weinig kwaad, maar zieken, baby’s en bejaarden lopen een groot gezondheidsrisico.

Verzekeraars geven niet thuis

Wat ik wel vreemd vind in dit verhaal is dat de verzekering deze test niet vergoedt. Houben belde verschillende verzekeringmaatschappijen, maar geen een wil het vergoeden. Alleen als het via de huisarts gaat, maar die onderzoekt in principe niet preventief. Oftewel: iemand toont zich van zijn goede kant door niet af te wachten tot ziekenhuisopname, maar preventieve maatregelen te nemen. Met als positief gevolg een lager risico op MRSA en daardoor besparing op ziektekosten, zoals afsluiten van ziekenhuisafdelingen en extra verzorgingskosten door de quarantaine. Moeten ze dat nota bene zelf bekostigen.
Het zijn niet alleen de varkenshouders die meer preventieve maatregelen moeten nemen. Ook de verzekeringsmaatschappijen moeten niet hun kop in het zand steken, ze kunnen best een handje helpen.

Overigens vond ik een prima dossier over MRSA met veel informatie

« vorige | volgende »

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE001409D01

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fons Hulsman (ForFarmers)

  Hoi Marleen, De link over MRSA op jullie site van de Boerderij doet het niet. Zou je mij de link willen doorsturen? Een goed weekend. Groet, Fons Hulsman f.hulsman@forfarmers.eu

 • no-profile-image

  Mieke Smets

  beste Marleen, kan iedereen het dossier over MRSA inzien? kun je het evt op de site plaatsen?

 • no-profile-image

  Wil

  Ik vindt dat huisdier eigenaren ook preventief onderzoek moeten laten doen op hun huisdieren.Maar de belangrijkste groep zijn de verplegers(sters)samen met de artsen die zich regelmatig zouden moeten laten onderzoeken.

 • no-profile-image

  wim bruggink

  kom je terug van een buitenlands ziekenhuis ben je ook een risico groep wacht gewoon tot je eventueel opgenomen moet worden wordt je getest grote kans dat er niets aan de hand is ben net terug van een kijkoperatie niets aan de hand dit terzijde maar alleen een neusswab volstaat niet wil je weten op wat voor plekken ze meer monsters nemen bel een ziekenhuis

 • no-profile-image

  Roland van asten

  Leuk lay out, goed bedacht.

  Leest heel anders goede artikels in de afgelopen boerderij.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.