Varkenshouderij

Achtergrond 425 x bekeken

Offertes beoordeeld

De kraamhokken komen uit op €700 per stuk, de totale stal blijft net onder €2.000 per plaats. Dat is €1.000 lager dan de hoogste offertes. Dat betekent €125 per plaats lagere jaarkosten!

Alle offertes voor de kraamstal zijn nu wel binnen en doorgespit. Met daadwerkelijke opdrachten moet ik nog heel even wachten. Eerst moet de aanvraag voor fiscaal aantrekkelijke regelingen de deur uit. Dit keer geheel volgens de maatlat dierwelzijn, op te vragen bij Senter Novem.

Ik ben er met het meeste wel uit voor mijzelf. We starten met de kraamstal van 120 meter lang en 21 meter breed. Staalbouw op de putvloer, gemetselde ondiepe putten met riolering. Een biologische luchtwasser onder de kap weggewerkt en damwand rondom. Muren komen er dit keer niet in, het geheel wordt uitgevoerd met witte kunststof panelen.

In totaal komen er 16 afdelingen van elk 20 kraamhokken. Gang van een meter in het midden, maar ook aan weerszijden een gangetje van een halve meter voor de kop langs. Van onderuit komt via deze gang de verse lucht gekoeld bij de kop van elke kraamzeug. Het voorgangetje gaat gebruikt worden tijdens controles, maar ook worden van hieruit de biggen bijgevoerd.

Kraamhok met verschillende roosters

Het kraamhok wordt uitgevoerd met een volkunststof rooster, inclusief een verwarmd biggennest van 0,8 vierkante meter. De zeug komt te staan op gietijzer in een Amerikaans/Duits model kraambox. De watervoorziening is een gecombineerde bak voor zeug en big, met niveauregeling. Net als de rest van het bedrijf worden zeug en big brij gevoerd. Achter de zeug komt tenslotte een driekantrooster met mestklep.

De prijs van de stalinrichting, drink- en voersystemen blijft ongemonteerd onder de €700 per kraamzeug. De totale stal gaat volgens begroting €1.950 per plaats kosten. Hierbij worden onze wensen goed ingevuld. Wanneer ik de hoogste offertes bij elkaar schuif en we zouden de regie van de bouw uit handen geven, zitten we snel duizend euro per plaats hoger. Dit maakt bouwen voor mij een sport. Duizend euro per plaats verschil is op jaarbasis snel 125 euro per zeug, en dat 20 jaar achtereen !

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.