Varkenshouderij

Achtergrond 225 x bekeken 2 reacties

Europa discrimineert

Afgelopen week is me weer duidelijk geworden dat één Europa nog niet betekent dat er in elk land gelijke rechten gelden.

Met een groep van ruim 300 deelnemers, voornamelijk varkenshouders (sommigen met hun partner) en een paar vertegenwoordigers, bracht ik 3 dagen door op een congres van de European Pig Producers. Een mooie gelegenheid voor varkenshouders om eens met Europese collega’s ervaringen uit te wisselen. En dan kom je er toch weer achter dat er in Europa echt geen sprake is van een level-playing-field.

Slaghamer normale zaak

Zo legde een werknemer van de Belgische gezondheidsdienst uit hoe de varkens in België worden geïdentificeerd. Het gebruik van de slaghamer is daar nog de normaalste zaak van de wereld. Hij was er erg over te spreken. Een Engelsman die naast me zat, keek me raar aan toen ik zei dat het in Nederland verboden is om een slaghamer te gebruiken. Ook Duitsland wil alleen maar varkens die gemerkt zijn met een slaghamer. Gevolg: wij knijpen eerst een oornummer in al onze varkens en zodra ze over de grens zijn, gaat er alsnog een slaghamer overheen. Door hier de slaghamer te verbieden, krijgt het varken het dus juist twee keer te verduren. Dan ben je dus echt niet diervriendelijk bezig als Nederlandse overheid.

Mambo massaal gebruikt

En dan hebben we het nog niet over de volledigroostervloer voor vleesvarkens, alleen een ketting in het hok en verder geen speeltjes, en het veelvuldige gebruik van mambo’s bij onze zuiderburen. Allemaal zaken die hier (bijna) verboden zijn.
Vooral die mambo’s vielen erg op. Een paar varkenshouders die hun bedrijf presenteerden, bouwden stuk voor stuk afdelingen met mambo’s, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, om biggen op 5 tot 10 dagen te kunnen spenen. Ze halen dan bij een paar zeugen de volledige toom biggen weg, en die gaan naar de mambo. Bij de vrijgekomen zeugen leggen ze weer biggen van andere zeugen, zodat ze gemiddeld op maximaal 12 uitkomen.

Een presentatie van Dennis Simonin van de Europese Commissie maakt tijdens het congres duidelijk dat er binnen de EU nog van alles te gebeuren staat op welzijnsgebied. Hij verwacht vanaf 2009 extra regels. De EU stelt welzijnsindicatoren op en gaat haar regelgeving op basis daarvan inrichten. Als die regels maar niet leiden tot nog meer van die verschillende interpretaties en dus per land andere regels. Werk aan de winkel voor NVV en LTO. Dat is duidelijk.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wil

    Niet alleen Europa discrimineert, Nederland kent er ook wat als het over de varkenshouderij gaat.Ik ben het met je eens Marleen die welzijns indicatoren zullen voor ons anders uitpakken dan voor andere Europeanen,de geschiedenis zal zich herhalen!!

  • no-profile-image

    Belg

    Ik stel vast dat in Nederland ook vaak gewerkt wordt in het 4-weken systeem. Hier wordt toch ook vaak gespeend vóór 21 dagen (europese grens)??? Of hoe doen jullie dit anders...Eerst eens voor eigen deur vegen a.u.b.

Of registreer je om te kunnen reageren.