Varkenshouderij

Achtergrond 390 x bekeken

Roemenen of automatiseren

Als eerst de Polen duurder worden en daarna de Roemenen, dan rest automatisering.

Loonkosten stijgen veel sneller dan de opbrengsten van vlees. Dit feit bepaalt de inrichting van varkensbedrijven van de toekomst. Een oplossing voor de korte termijn kan goedkope arbeid uit het Oostblok zijn. Nu de Polen al duurder worden, zijn er wellicht nog alternatieven vanuit Roemenië of elders. Op lange termijn zullen echter de loonniveaus nivelleren en zal de oplossing korter bij huis gezocht moeten worden.

Naar mijn idee is vergaande automatisering de oplossing. Dit trekt ook weer voldoende geschoold binnenlands personeel aan. Zij hebben weinig op met doewerk en het verstand op nul. Op ons bedrijf gaan we opstarten met het stalmanagement via internet. Via een netwerk, dat overal in het bedrijf draadloos toegankelijk is, zijn alle technische gegevens continu paraat. Het dier staat centraal, heeft een uniek digitaal oornummer en haar gegevens staan beschermd op internet. Op termijn sluiten systemen als voercomputers, voerstations, klimaat en zo meer hier naadloos op aan. Automatische metingen van gewicht, spekdikte en conditie komen binnen handbereik.

Zelf heb ik voor de huidige bedrijfsontwikkeling nog vele innovatieve ideeën. Van diergroep naar diergroep kennen we straks 2.300 dierverplaatsingen per week. Dit is inclusief spenen, opleggen en afleveren. Met een industriële partij ben ik in gesprek over een volledig geautomatiseerde treinwagon die dwars door het bedrijf rijdt. De dierverzorger in de ene stal stuurt de wagon naar een andere stal of afleverruimte en loopt zelf niet meer mee. Alle dieren worden gelijk gewogen en andere opties heb ik in onderzoek.

Wij kunnen altijd zonder problemen aan goed personeel komen. Genoemde ontwikkelingen dragen hieraan bij en houden de arbeidskosten laag. Het houdt het werk leuk en de dieren presteren beter.


« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.