Varkenshouderij

Achtergrond 188 x bekeken

Ook boerenwelzijn

Uit de welzijnsstal in Raalte komen opwekkende eerste berichten.

In de welzijnsvriendelijke Comfort Class-stal op het praktijkcentrum in Raalte groeien de varkens net iets harder dan het landelijk gemiddelde. De eerste drie rondes sinds de oplevering van het bedrijf geven een gemiddeld groeicijfer te zien van 896 gram per dag; dat is 100 gram meer dan gemiddeld.

Dat is een opwekkend eerste bericht uit het stalsysteem waarvan dat de Dierenbescherming en LTO Nederland de initiatiefnemers zijn. In ieder geval groeiden de varkens tot nog toe niet slechter. Temeer is dat interessant omdat normaal gesproken in een splinternieuwe stal de eerste rondes niet de beste zijn.

Niettemin is het voor verdergaande conclusies nog veel te vroeg. Over het rendement van de Comfort Class-stal is nog niets bekend. De hardere groei ging gepaard met een ongunstige voederconversie en een wat lager vleespercentage. De varkens uit de welzijnsproefstal zijn te vet.

De ogen zijn dus nu gericht op de vijf boeren die elementen uit de diervriendelijke stal gaan overnemen en in de praktijk gaan uittesten. De vijf moeten gaan kijken of welzijnselementen met behoud van effect zijn in te passen in een concurrentiekrachtig houderijsysteem.
De bedrijven zijn voorbeeldbedrijven. Voer- en stalspecialisten, dierenartsen en vooral studieclubs van varkensboeren kunnen er straks komen kijken en oordelen.

Het is goed dat de zoektocht naar meer dierenwelzijn op deze manier plaatsvindt. Het is onmiskenbaar op het dier gericht, en dat is waar de samenleving om vraagt. Tegelijk wordt gewerkt aan optimalisatie voor een goed boerenrendement.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.