Varkenshouderij

Achtergrond 244 x bekeken

Kwaliteit maatstaf Vion

Vion heeft een deels nieuwe Raad van Commissarissen. Varkenshouder Hans Verhoeven verlaat de raad. Daarmee is de laatste vertegenwoordiger van de varkenshouderij in dit toezichthoudend orgaan verdwenen.

Daarmee heeft Vion dus voor het eerst geen varkenshouder meer in de Raad van Commissarissen. Uit emotioneel oogpunt lijkt dat niet sterk: het bedrijf dat verreweg de meeste vleesvarkens en vrijwel alle zeugen in Nederland slacht, kan verweten worden geen binding met de varkenshouders uit te stralen.

De vraag is natuurlijk of er geen goede kandidaat uit die sector was. ZLTO-vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers was wel beschikbaar, maar zijn organisatie achtte collega-voorman Theo Koekkoek (ZLTO Akkerbouw) kennelijk capabeler. Deze bestuursvoorzitter van Agrifirm maakt snel naam in de agribusiness.

Benoemingen als deze dienen puur zakelijk bekeken te worden: wie kan het beste toezicht houden op de koers van het bedrijf? Dat is en moet de leidraad zijn voor een RvC, en niet iemands afkomst, sekse of beroep.

Kwaliteit is doorslaggevend. Deze keuze is dus te billijken, al lijkt Vion zich tegen te spreken bij de benoeming van de Duitser Werner Hilse. Die wordt mede verklaard vanwege het belang van Duitsland voor het bedrijf. Daarbij lijkt afkomst dus wél een rol te spelen.

Foto

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.