Varkenshouderij

Achtergrond 225 x bekeken

Op weg naar geurvrij varken

Verdoofd castreren moet zo gauw mogelijk overgaan in niet-castreren.

Met de ondertekening van de Verklaring van Noordwijk is een volgende stap gezet naar oplossing van de problematiek rond castratie van beerbiggen. Eerst komt vanaf 2009 in de supermarkten alleen nog maar vlees te liggen van varkens die onder verdoving zijn gecastreerd. En aansluitend hebben tal van vleesverwerkers toegezegd om uiterlijk vanaf dat moment vlees van verdoofd gecastreerde varkens in te kopen.

Een tweede doel waarover boeren, slachters en supermarkten het in Noordwijk eens zijn geworden, is een castratiestop, uiterlijk per 1 januari in 2015. Vooral niet meer castreren is winst voor de big. Hiermee komt een eind aan een reeks van handelingen die vervelend zijn voor de big. Aan de consument kan een castratiestop ook heel gemakkelijk, en zonder welke terughoudendheid dan ook, goed worden uitgelegd.

In ieder geval is het beter dan wel blijven castreren, maar dan onder verdoving. Want anders dan de chantage-achtige reclamespotjes van Wakker Dier suggereren (de stichting roept op individuele vleesmerken te mijden, omdat die vlees van onverdoofd gecastreerde varkens gebruiken) is het de vraag of de big nu in eerste instantie zoveel beter af is. De eerste signalen daarover vanuit Wagenings onderzoek wijzen niet direct op een welzijnsverbetering door verdoven. Het hangt erom wat beter is.

Een castratiestop is veel duidelijker en heeft ook voordelen voor de varkenshouder. In plaats van extra kosten en arbeid door verdoven komt het voordeel van minder werk en minder kosten.

Meer dan ooit moeten de inspanningen daarom vanaf nu gericht zijn op de productie van geurvrije vleesvarkens en perfectionering van geurdetectie aan de slachtlijn. Afnemers, zeker ook in het buitenland, moeten nauwgezet op de hoogte worden gehouden. Om boer en big vooruit te helpen, mag juist dat communicatieve stuk van de onderneming niet worden onderschat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.