Varkenshouderij

Achtergrond 202 x bekeken

Is de markt leidend?

Varkenshouders moeten hun eindproduct continu aanpassen aan wat de markt vraagt. Of is het simpelweg de slachterij volgen?

De grootste Duitse varkensslachter Tönnies kwam deze week naar buiten met meer details over zijn nieuwe afrekenmodel dat 1 januari aanstaande in werking treedt. Het bevestigt wat ik vorige week al schreef in mijn blog: lever alstublieft nog wat zwaardere varkens. De waardering van de verschillende deelstukken van het varken laat het bedrijf ongemoeid. Tönnies betaalt voor varkens tussen 96 en 103 kilo geslacht-gewicht een extraatje. Bij de huidige Duitse varkensprijs komt het erop neer dat iedere kilo boven de 96 29 cent meer opbrengt, exclusief btw. Dat kan dus oplopen tot 7 maal 29 cent is ruim €2. Voor varkens tussen 80 en 93 kilo werkt het systeem net zo, alleen gaat het dan in de min.

De slachterijen zijn leidend

Zwaarder slachten is populair. Tönnies verandert niets aan de waardering en dus betaling voor een lekker bevleesd varken. Dat de consument (lees: markt) smakelijk of minder vet vlees vraagt, kan ik mij indenken. Maar dat de consument zwaardere varkens vraagt, verbaast me. Dan zou je toch denken dat het een geldkwestie is voor de slachterijen.
In Duitsland volgt de sector de ontwikkelingen met argusogen. De belangenorganisatie voor de varkenshouders ISN vreest dat er nog meer vlees op de markt komt en dat de afzet van biggen moeilijker wordt.
Daarnaast is bij de huidige voerprijs niet interessant voor een vleesvarkenshouder om zware varkens te leveren.

De varkenshouder moet volgen

Op mijn vorig blog kreeg ik een reactie van J. Francken uit Venlo. Hij stelde dat boeren hun varkens gewoon een kilo of 7 lichter moeten leveren rond 84 kilo geslacht-gewicht. Met het nieuwe beloningsregime van slachterijen laat je dat wel. Dat kost een kapitaal, zoals ik hierboven even kort voorrekende. De varkenshouder heeft dus niets te melden, maar moet doen waar de slachterijen wel bij varen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.