Varkenshouderij

Achtergrond 1117 x bekeken 2 reacties

Goede bedrijfsadviseur kost €100

Bedrijfsadviseurs zijn niet moeilijk aan te trekken, maar de echte specialisten kennen een prijskaartje dat er niet om liegt.

Een goede bedrijfsadviseur kost €100 voor elk uur dat hij of zij voor uw bedrijf werkt. Nu wij er zelf naast onze huidige verkoper/adviseur één in dienst willen nemen, kom ik tot deze conclusie. Bedrijfsadviseurs zijn echt niet moeilijk aan te trekken, zoals vaak wordt beweerd. De echte specialisten kennen echter een prijskaartje dat er niet om liegt. Tot voor kort was ik hiervan niet goed op de hoogte en wellicht zijn de meeste collega-varkenshouders dat ook niet.

Rol bedrijfsadviseur

Op een bijeenkomst van Agrivaknet mocht ik een inleiding verzorgen over de rol van de bedrijfsadviseur op het varkensbedrijf. Hierdoor heb ik me dus ook enigszins verdiept in de materie. Veel bedrijfsadviseurs gaan echt niet solliciteren, ze maken gebruik van hun netwerk en zorgen dat ze gevraagd worden. Ook wij hebben links en rechts gepolst. Het blijkt niet moeilijk te zijn mensen aan ons bedrijf te binden. Brutomaandsalarissen variëren van krap €2.000 tot ruim €4.000. Het eerste type adviseur wil reguliere uren maken en op tijd klaar zijn, een vaste betrekking en zeker niet afgerekend worden op zijn of haar behaalde resultaten. Het tweede type stelt samen met de ondernemer doelen en wil daar op afgerekend worden. Hij is vaker 12 dan 8 uur van huis en ook thuis is hij nog niet klaar met zijn werk. Voor het bedrijf komen daar de werkgeverslasten, de auto, de telefoon, de binnendienst en het kantoor overheen. De derde gaat richting de €100.000 jaarkosten. De bedrijven die kunnen declareren tellen met 40 weken per jaar en 25 declarabele uren per week, ruwweg €100 per uur. Bedrijven die declareren via een zak voer of doos medicijnen zitten natuurlijk evengoed met deze kosten.

Gemakkelijk verdienen

Denk dus niet dat de laatstgenoemde groep adviseurs gemakkelijk verdient. Al snel wordt van deze adviseurs verwacht dat ze 60 tot 70 uren per week voor het bedrijf actief zijn. Naast de bedrijfsbezoeken, het voor- en nawerk, het volgen en verzorgen van cursussen en trainingen, werken ze dus ook ’s avonds. Er worden doelstellingen bepaald en uiteraard geëvalueerd. Met name de duurdere adviseurs bepalen hun prijskaartje door behaalde resultaten. Als doelen niet worden gehaald, worden ze er hard op afgerekend en is het einde oefening.

Dure jongens

Advieskosten moeten volgens mij meer inzichtelijk worden gemaakt naar de varkenshouder toe. Nu voeren dure jongens soms simpele werkzaamheden uit, omdat ze toch ‘al betaald’ zijn. Er wordt te veel gekeken naar het kostenaandeel in de omzet. Als een goede adviseur op jaarbasis gekoppeld wordt aan 40.000 ton voer, dan is zijn kostenaandeel 1 procent. Wordt hij gekoppeld aan 6.000 fokgelten, dan is het kostenaandeel 6 procent. Het eerste wordt acceptabel geacht, het tweede niet. Vandaar de traditionele adviesrol bij de voerjongens. Wat de advieskosten voor uw varkensbedrijf betreft, maakt het natuurlijk niets uit. Direct of indirect betaalt u hetzelfde per uur. Het moet dus wat transparanter zijn. Een goede ondernemer vindt het geen probleem om €500 voor een advies te betalen, als dit advies hem €5.000 euro oplevert. Binnen bouw- en ontwikkeladviezen, de financiële wereld en nu ook in de veterinaire hoek zien we steeds meer het systeem ‘uurtje/factuurtje’.

Flinke meerwaarde

Geven wij nu de moed op voor ons eigen bedrijf? Ik dacht het niet. Uiteraard willen we een goede adviseur aantrekken. Als deze persoon capaciteiten heeft, is hij ook in te zetten voor ons eigen varkensbedrijf. Uren waarmee hij mij kan ontlasten en die ik weer kan gebruiken om werkelijk te ondernemen. Dat is mij best veel waard. Wanneer hij een flinke meerwaarde ontwikkelt/levert aan het gros van onze afnemers, dan heeft dat eveneens grote waarde. Willen wij de groei van ons bedrijf niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief doorzetten, dan blijft dat vragen om een hoog niveau. De voorlopers binnen de afnemende groep varkenshouders eisen dit terecht van ons en wij willen dit blijven aanbieden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Hallo Johnny,
  Ik lees jou columms altijd met zeer veel interesse.
  Ook de columm over de kraamstal van paar weken terug, zeer gedetaileerd, daar heb je wat aan, zoals je ook altijd open verteld over de kosten e.d. Wegens omstandigheden heb ik de bouwavond over je stal moeten missen. Maar via de foto,s en je beschrijving heb ik er toch een goed beeld van gekregen.
  Rest me nog een vraag; hoe haal je de lucht binnen en conditioneer jij die in de winter?
  mvg
  jan vogels

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Beste Jan,

  Je blijft welkom om te komen kijken. We halen de lucht binnen via een luchtspouw van 60 cm., daarna schiet hij onder het middenpad van de kraamstal, draait onder de centrale gang en komt via de voorpaden naar boven bij de kop van de zeug. Geconditioneerd dus, net als de laatste 11 jaren gebouwd is in de andere stallen. In de kraamstal gaan we voor het eerst 's zomers ook gebruik maken van padkoeling. De temperatuur is daarmee tot 8 graden terug te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.