Varkenshouderij

Achtergrond 167 x bekeken

Energiewet helpt ADM aan forse winst

De ondertekening van een nieuwe energiewet in de VS door de Amerikaanse president George Bush heeft bijgedragen aan een forse koerswinst voor Archer Daniels Midland (ADM).

De wet betekent een belangrijke steun voor de productie van alternatieve brandstoffen als ethanol.

Bovendien wordt de koersstijging van ADM ondersteund door een sectorrapport van een groot bankconcern. Volgens dit rapport nemen de marges in de ethanolproductie na een dieptepunt in september weer toe. Mede op basis daarvan wordt er al weer op gespeculeerd dat ADM opnieuw een sterk kwartaal doormaakt.

Het Nederlandse voerconcern Nutreco ziet zijn beurswaarde slinken. Beleggers zijn afwachtend omdat zij rekenen op een geringere afzet van visvoer en hogere productiekosten als gevolg van de hoge graanprijzen.

Het Amerikaanse vleesconcern Smithfield Foods noteert een fractie lager. Wel kreeg het concern steun van een analistenrapport. Een Amerikaanse investeringsbank verhoogde zijn winstverwachtingen vanwege een -mede door de lage dollarkoers- veel grotere varkensvleesexport naar China, Rusland en Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.