Varkenshouderij

Achtergrond 253 x bekeken

Aflevermanagement

Varkenshouders laten euro's liggen door een verkeerde afleverstrategie. Terwijl door goed te selecteren veel marge te halen is.

Agrifirm verzorgde afgelopen week in de Varkens-Showroom een inleiding over het onderwerp aflevermanagement. Zo’n 35 aanwezigen gingen in discussie met Herbert Samson en Bertus Oving. Uit de inleiding kwam al snel naar voren dat varkenshouders meerdere euro’s per varken kunnen verdienen door een juiste afleverstrategie.

Marge

Samson begon zijn inleiding confronterend. Een vleesvarken kent al snel een bestaan van 16 weken. Dit zijn 2.688 uren. Toch is het een sport om een combinatie varkens in 1,5 uur te laden, liever nog in 1 uur tijd. Ook het uitzoeken krijgt niet op elk bedrijf veel aandacht. Het geld dat de varkenshouder hier kan verdienen, vormt al gauw een wezenlijk deel van de marge. Het is jammer om na 16 weken deze marge op het eind te laten liggen. Dat beaamden ook de aanwezige vleesvarkenshouders.

Software

Agrifirm heeft software ontwikkeld waarmee het bedrijf de vertaalslag levert voor een goed aflevermanagement. De software werd uitvoerig gedemonstreerd. Men leest het liefst een grote partij van 1.000 of meer slachtvarkens in het systeem. Deze individuele gegevens worden door de slachterij ter beschikking gesteld. Vervolgens wordt er bekeken waar de winst is te halen. Dit gebeurt altijd binnen een bepaald marktconcept en/of slachterij. Zowel voor slachterijen die werken met het prikpistool als voor slachterijen die werken met het AutoFom-systeem in Duitsland is het programma geschikt. Uiteraard leverden de verschillende strategieën veel stof tot discussie.

Resultaat

Ik merk nu dat we in het verleden de vleesvarkenshouders te weinig hebben uitgenodigd in de Varkens-Showroom. We halen dit nu echter ruimschoots in. Door goed management is hier evenveel of meer winst te boeken dan in de vermeerdering. Vleesvarkenhouders hebben zich dan ook massaal opgegeven voor de bijeenkomsten. De afleverstrategie is nog maar één onderdeel van het totale aanbod. Onder meer gezondheid, genetica, voer en stallenbouw spelen immers ook een grote rol om tot een goed resultaat te komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.