Varkenshouderij

Achtergrond 261 x bekeken 1 reactie

Advisering (2): kat zonder hoofdpijn

De vorige keer kwam de functie Chef Computer Controle aan bod. Deze keer de kat zonder hoofdpijn.

Na het bezoek aan de voerkeuken gaan we naar een mesterijstal. Bij binnenkomst zien we dat de varkens op elkaar liggen. Vreemd! Deze dieren wegen al 60-65 kilo en buiten is het +5 graden. Wel is er sprake van tocht. De reden hiervoor is direct overduidelijk... de houten buitendeuren hebben dermate grote kieren dat een uitgehongerde kat die in volle vaart achter een dikke vette muis aanzit, zonder hoofdpijn onder die deur rent!

We lopen maar eens naar de ventilatiecomputer op de centrale gang. Ook hier zijn wat tochtgaten: je kijkt zo door het dak richting de blauwe lucht. Wellicht een gezellig en romantisch stekje om in de avonduren de met sterren verlichte hemel te aanschouwen.

Ook flikkeren er rode lampjes, maar die zijn van de ventilatiecomputer: de display vermeldt 19 graden en de gewenste temperatuur is 23 graden. Frisjes dus. Op mijn bedenkelijke blik zegt de bedrijfsleider als aanvulling dat deze temperatuur alleen de temperatuur bij de sensor is…

Even de deur weer open en jawel, de sensor hangt op 2 - 3 meter afstand van een klein gaskacheltje (die 750 vierkante meter stal moet verwarmen…). Het nare gevoel is dan ook dat dergelijke figuren wél weten wat er fout is, máár er niks aan doen.

Bij het antwoord op mijn vraag wat te doen met die rood flikkerende lampjes zakt mijn broek af: „Laten knipperen”. Tsja, dan heb je een mooie Fancom-ventilatieregeling gekocht, geïnstalleerd door een bedrijf met de filosofie „handel verkocht en wegwezen”. Weggegooid (subsidie)geld. Overigens trek ik mijn broek weer omhoog, want het is frisjes hier!

Ik vind dit alles toch te gortig en probeer een direct toepasbaar advies te geven. Want met mijn advies dat de stal beter moet worden geïsoleerd, wordt op korte termijn toch niets gedaan.

Enig speurwerk geeft al een verbetering. Het blijkt dat de minimumventilatie op 20 procent staat ingesteld. Dit in combinatie met een ventilatiecapaciteit in de afdeling van 100.000 m3 (nogal fors!), geeft een minimumventilatie van 20.000 m3. Met 750 varkens van 60 kilo volstaat naar mijn mening 7.000 – 7.500 m3.

In tegenstelling tot de kat in het begin van deze weblog krijg ik wél koppijn van dit soort praktijken.

Volgende keer de reuzen-trog.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jurgen

    Ach Ronald na zoveel jaren in Hongarije zou je hier toch niet meer van moeten schrikken, laat staan dat je broek er van afzakt, is zo'n raar gezicht....
    Maar ik moet toegeven het blijft natuurlijk een hele uitdaging om de mensen uiteindelijk dan toch zover te krijgen dat er iets gebeurt waardoor het beter gaat al was het alleen maar voor de varkens...

Of registreer je om te kunnen reageren.