Varkenshouderij

Achtergrond 224 x bekeken

Advisering (1): Chef Computer Controle

Recentelijk heb ik een groot vleesvarkensbedrijf bezocht. In een serie weblogs geef ik een indruk hoe het op veel varkensbedrijven gesteld is.

Het doel van het bedrijfsbezoek is te komen tot een plan van aanpak ter verbetering van de bedrijfsresultaten. Naar Nederlandse begrippen is het door mij bezochte bedrijf een mega-varkensbedrijf.

Na ontvangst door een vriendelijke bedrijfsleider die redelijk Engels spreekt, gaan we de douches door en trekken bedrijfskleding aan. Professioneel, perfect. Allereerst lopen we naar de voerkeuken. Daar staan in een brandschone ruimte twee mengtanks die, in ieder geval aan de buitenkant, ook mooi schoon zijn. Super.

Bij het openen van de deur van de computerruimte komt een warme walm me tegemoet. Het resultaat van een elektrische kachel die het hok 25 graden stookt én een medewerker met zware shag op de lip. De medewerker tuurt intens naar het beeldscherm van de voercomputer. Echter behalve de screensaver is er niks te zien. Voor mij inmiddels geen verrassing meer. Ik heb vaker een ‘Chef Computer Controle’ gezien. De eerste keer dat ik dit fenomeen zag, was op een gesloten bedrijf met 600 zeugen. Daar komt de bedrijfsleider elke ochtend met een volle 2 liter fles cola op zijn kantoor en gaat in de namiddag met een lege fles cola voldaan naar huis. Wéér een dag lang die superintelligente computer in bedwang gehouden! Jaja, een verantwoordelijke job.

Bijproducten krijgen de schuld

In het warme computerhok vertelt de bedrijfsleider me dat er op dit moment problemen zijn met de vleesvarkens. De groei bedraagt 630 gram, de uitval is 7 procent. “We hebben heftige problemen met dysenterie en dat komt door de kaaswei.” Aha, dit is hét moment om voorzichtig te worden. In 95 procent van de probleemgevallen wordt door de bedrijfsveterinair, vanachter het bureau, vastgesteld dat het om een voerprobleem gaat. Zeker als een bedrijf bijproducten voert.

Na een snelle blik op de recepten zie ik dat de wei slechts 2 procent van de droge stof uitmaakt. De rest van het rantsoen bestaat uit prima grondstoffen als mais, tarwe en gerst. Dus heb ik gerede twijfels aan de uitspraak, en stel ik de bedrijfsleider voor om maar eens in de stallen te gaan kijken.
Wordt vervolgd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.