Varkenshouderij

Achtergrond 243 x bekeken

Werken aan de toekomst van big en zeug

Volle bak deze week in de Varkens-Showroom. ForFarmers verzorgde voor de aanwezigen het onderwerp lactatiemanagement. Lage marges, dure kraamhokken.

Volle bak deze week in de Varkens-Showroom. ForFarmers verzorgde voor de aanwezigen het onderwerp lactatiemanagement. In de kraamstal vangt het jonge leven aan. Hier wordt de toekomst bepaald, niet alleen van de biggen, maar ook van de zeug.

Een goed begin is het halve werk. Niet uit zuinigheid wachten tot de eerste worp in een afdeling en dan de vloerverwarming aanzetten. Tijdig zorgen dat moeder en kroost het prima voor elkaar hebben is de beste start. De zeug verwennen, niet te warm en de juiste voeding verstrekken. Biggen tijdig bijvoeren en zorgen voor een goede hygiëne.

Veel vragen kwamen er over het moment van spenen. Hoe gaan we om met lage marges en dure kraamhokken ? Degene die op 3 weken spenen en zij die met een vierweeksysteem werken, hebben de minste kraamhokken nodig. Daarna volgen degene die op 4 weken spenen. Verreweg de meeste kraamhokken zijn nodig bij het drieweeksysteem, maar liefst 50 procent meer dan bij een vierweeksysteem c.q. 3 weken spenen. Het toepassen van een drieweeksysteem lijkt dan ook weer wat op zijn retour te zijn, met name op de grotere bedrijven.

Een big van 3 weken is echter nogal wat gevoeliger dan die van een week ouder. Hoe ga je hier mee om in de praktijk? Ook zijn er zeugen, die er de genetische aanleg niet voor hebben om een volgende worp weer goed te presteren. Zij komen moeilijker in de bronst en in de dracht.

De jonge big goed opfokken vergt goed management. De zeug weer optimaal laten presteren in een volgende worp vraagt de juiste genetica. Dit laatste is voor ons bedrijf een inkopper.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.