Varkenshouderij

Achtergrond 152 x bekeken

Toch MKZ-besmetting op Cyprus

Bij een schapenbedrijf op Cyprus is hoogstwaarschijnlijk toch Mond- en Klauwzeer vastgesteld.

Vorige week bleek na bloedonderzoek van een ander schapenbedrijf dat er geen MKZ was. De eerste testen op Cyprus waren positief, maar na onderzoek bij het referentielaboratorium in Engeland bleek toch geen MKZ-virus aanwezig.

Nu blijkt uit bloedonderzoek van een ander schapenbedrijf in Dromoloxia toch MKZ op het bedrijf te zijn. De besmetting is aangetoond in het laboratorium in het Engelse Pirbright. Vandaag worden de definitieve testresultaten verwacht.

Vandaag worden de driehonderd schapen en geiten geruimd, meldt het Cypriotische ministerie van landbouw. Gisteren was dat niet mogelijk omdat veehouders de bedrijven hadden geblokkeerd.

Het gebied waar de uitbraak is, is een veehouderijgebied met meer dan 100.000 dieren. Cyprus is vrijwel zelfvoorzienend voor de productie van melk, vlees en zuivelproducten. EU-experts zijn naar Cyprus gereisd om de veterinaire autoriteiten te ondersteunen.

In Groot-Brittannië lijkt ondertussen elk risico van MKZ geweken. De laatste beschermingszone is vandaag opgeheven. Sinds 30 september is geen enkel nieuw verdacht geval meer gebleken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.