Varkenshouderij

Achtergrond 433 x bekeken 14 reacties

SP: Verburg schoffeert Kamer met toestaan drukjacht

SP-Kamerlid Krista van Velzen accepteert niet dat landbouwminister Verburg een aangenomen motie tegen de drukjacht op wilde zwijnen naast zich neerlegt.

Het Kamerlid wil in een spoeddebat tekst en uitleg over deze schoffering van de Kamer. Van Velzen: "Dit is helaas niet nieuw. Deze minister lijkt er een sport van te maken aangenomen moties niet uit te voeren. Ze neemt de democratie blijkbaar niet serieus en daar moet nú een einde aan komen."

Tijdens de begrotingbehandeling deze week weigerde de minister nog in te gaan het verbod op de één op één drukjacht, ondanks aandringen vanuit de Kamer. Van Velzen: "De PvdA-fractie zegt nu teleurgesteld te zijn over het besluit van de minister, maar de vraag is natuurlijk of ze bereid is de minister terug te fluiten. Dat zal tijdens een spoeddebat moeten blijken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joost

  Verburg heeft groot gelijk dat ze de drukjacht in dit geval toestaat.Als Van Velzen dit een schoffering van de Kamer vindt nemen we dat ter kennisneming aan.
  Links Nederland is al jaren bezig met schoffering van hard werkende mensen die hun boterham trachten te verdienen in de landbouwsector.
  Het landbouwbeleid wordt tegenwoordig bepaald door linkse leken die zich laten leiden door ondeskundige emotie ipv nuchter (boeren)verstand.
  Er wordt op dit ministerie meer geld en tijd verspild aan personeel dat zich bezig moet houden met het beantwoorden van onzinnige kamervragen van ondeskundige emoitionele landbouwleken dan aan het echte werk.
  Waar je geen verstand van hebt moet je je niet mee bemoeien.

 • no-profile-image

  gli

  Vooropgesteld: ik ben geen jager en taal er niet naar om het ooit te worden. Ik vind (als rustend agrarier) dat je dieren goed moet behandelen. Dat wil zeggen: dierwaardig! Wat ik helemaal niet begrijp is het feit dat er blijkbaar natuurliefhebbers zijn die het verkieslijker vinden dat een dier in bijvoorbeeld de winterperiode van honger omkomt dan dat hij bij de jacht geschoten wordt.
  Voorbeeld: zwanen zijn prachtige vogels. Maar als je er in de meimaand 40 of meer in een perceel gras ziet zitten ben ze je dik zat. Je belt een bevoegde jager om er enkele af te schieten en ze daardoor te verjagen. Let op: als agrarier moet je tenslotte (vaak minimaal!) leven van die paar bunders land.
  Voorbeeld: de strenge winter van, ik dacht 1979. Alles sneeuw en ijs. Niets meer te eten voor een zwanenpaartje dat dicht bij onze boerderij bivakkeerde. We hadden ze al enkele dagen in het vizier dat ze het heel moeilijk hadden. Ik zie het nog zo voor me. Op zekere dag zie ik ze nog met hun beiden het erf opkomen waggelen. net alsof ze dachten: buiten is het voor ons verloren, zo komen we om. Laten we onze laatste kans aangrijpen en zien of er bij de mensen op de boerderij nog iets voor ons te eten is. En dat hadden ze heel goed gezien. Mijn vader voerde de vogels uit de hand en je kon aan hun reactie zien dat ze hem heel dankbaar waren. Geen haar op ons hoofd die er aan dacht om deze in nood verkerende vogels af te maken. Toen het voorjaar was werden er jongen uitgebroed en heb ik prachtige foto's gemaakt van een zwanenfamilie zwemmend in een boerensloot. Maar als dan enkele jaren later (mogelijk hun nakomelingen) grote schade beginnen te veroorzaken dan wordt de situatie toch heel anders? En ook dan moet je de vogels afschieten, (niet aanschieten!) waardoor ze een ellendige dood zouden sterven. Een beetje schade is aanvaardbaar, zeker als er een redelijke schadevergoeding tegenover staat, maar laten we "wel zijn" en ons realiseren dat het "welzijn" van de mensen toch gaat boven het "welzijn" van de dieren.
  Dat er jagers zijn die plezier hebben in de jacht: laat ze. Als ze zich maar aan de regels houden. Bijvoeren aan in nood verkerende dieren en vogels vind ik een must! Bijvoeren om dieren en vogels te kweken louter voor de jacht vind ik laakbaar. Persoonlijk vind ik dat er mensen zijn die compleet van de natuur zijn vervreemd en dingen roepen die gewoon ingaan tegen alle logica. Geloof maar niet dat elke boer met veel plezier een koe van 7 jaar afvoert voor de slacht die altijd melk heeft gegeven en waaraan hij zich tot op zekere hoogte heeft gehecht, maar die nu aan de avond is gekomen. Maar je moet wel nuchter blijven en het is ondenkbaar elk dier op te passen tot aan zijn natuurlijk einde. En bovendien: is dat dier er mee gebaat dat je hem een zekere tijd laat lijden?
  En die onzin van geen vlees eten: overdaad schaadt altijd, ook als je grote porties vlees gaat eten. maar waarom is een mens geschapen als omnivoor en niet als herbivoor? Toch ook om op zijn tijd een stukje vlees te eten.

 • no-profile-image

  margriet

  Mijn complimenten voor Gli uit Ijsselmuiden. Eindelijk eens een reactie die niet bol staat van schelden, maar een goed onderbouwde mening verwoordt.
  Zo zijn fora bedoeld denk ik: met elkaar discussieren over onderwerpen die je raken. En nee, in een discussie hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn.

 • no-profile-image

  theo

  Er wordt door links weer met emoties politiek bedreven. Een nuchter denkend mens weet dat als men wilde varkens onbeperkt zijn gang zal gaan, de schades zeer groot zullen worden. Het mag en kan niet zo zijn dat er verkeersongelukken door ontstaan. Er moet resoliet in gegrepen worden om een drama te voorkomen. Anders is het, Zachte heelmeesters maken diepe wonden.

 • no-profile-image

  erik

  AMEN!

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Dat bijvoeren is een argument van links om eigen handen in onschuld te wassen.Ga toch vissen.

 • no-profile-image

  Knor

  Ach ja, gooi er maar weer een spoeddebatje tegen aan. En ondertussen steken ze elkaar maar neer op de scholen en verhard de samenleving. Maar blijkbaar vinden SP en alle linkse clubbies dat geen belangrijke zaken. Want ach, dat zijn toch maar mensen.

 • no-profile-image

  gwsl

  eindelijk eem minister met gezond verstand!

 • no-profile-image

  gerard p

  die tegen druk jacht zijn laat ze de schade uit eigen portemonee betalendan is het zo op gelost en er hoeven geen mensen te verongelukken voor mensen die tegen de jacht zijn gr g p

 • no-profile-image

  Daan

  Het lijkt mij een beter idee om de schade te verhalen op die zieke lieden die jarenlang hebben bijgevoerd om de zwijnenpopulatie onnatuurlijk groot te laten worden en die nu staan te popelen om die dieren af te schieten.

 • no-profile-image

  hendrikus

  als er nu iemand verongelukt door een wild zwijn,dan kunnen ze die van velzen oppakken voor moord

 • no-profile-image

  ton

  Gelukkig hebben we nu blijkbaar een minister met doortastendheid, en die niet afwacht tot het leed niet meer is te overzien.
  Democratie is goed, voorkomen van ellende beter. Als je in een gezin van 2 ouders met 3 kleine kindertjes democratisch moet besluiten, dan worden het lollies in plaats van bruinbrood.
  Af en toe gedragen kamerleden zich als kleine kindertjes, en dan moeten er verstandige mensen zijn die beslissen.

 • no-profile-image

  dirk

  hoe schoffeert de sp en de pvd de mensen wier bezit gewoon word vernield door deze beesten daar willen deze politicie niets van weten oplossing volledige jacht op deze dieren openen zoniet sp en pvd betalen de schade die deze beesten veroorzaken uit eigen portemonnee en niet zoals nu gebuert door het omstreden faunafonds en dan ook nog worden gekort een grote schand

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Goed Joost.
  Laat de SP en co. nu ook maar eens voelen hoe het is om geschoffeerd te worden. Zij doen de laatste jaren inderdaad niet anders moet de landbouw en de mensen die er met werken hun brood verdienen.
  Hopelijk heeft Verburg dit bewust gedaan.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.