Varkenshouderij

Achtergrond 311 x bekeken 2 reacties

Opkoop speenbiggen niet mogelijk

De opslagregeling voor vlees is er te vroeg en is discutabel. Opkoop van biggen is beter.

Internationaal directeur van de PVE, Frans van Dongen, vindt dat de Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees er eigenlijk nog niet had mogen zijn. Dat vertelt hij tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door Countus en ABN AMRO. De regeling is tot stand gekomen onder heftige discussie tussen verschillende lidstaten. Het is een erg ingewikkelde regeling. Er is niet standaardbudget voor beschikbaar en de effecten ervan zijn moeilijk te onderbouwen. Bovendien is de opkoop van vlees nog te vroeg.

De opslagregeling ging 29 oktober in. Op 7 november was er 15.000 tot 20.000 ton vlees opgegeven voor opslag. Nederland heeft daarvan 3.500 ton aangevraagd; ongeveer 7,5 procent van het aantal slachtingen dat normaal in een week plaatsvindt. De opslag duurt minimaal 3 tot maximaal 5 maanden. Het vlees komt dus allemaal alweer rond februari op de markt. Dan zijn de prijzen nog lang niet hersteld. Dit werkt dan weer negatief op de prijzen en zorgt er naar verwachting voor dat de prijzen langer laag blijven. Met de huidige maatregelen verwacht de PVE-directeur dat de prijzen nog tot de zomer of vlak erna slecht blijven. De PVE pleiten daarom voor verlenging van de opslagtermijnen.

Eigenlijk vindt Van Dongen exportrestituties een beter instrument om in te grijpen. Daarvoor is wel budget. Alleen grijpt de EU deze maatregel niet aan, omdat in de WTO-onderhandelingen juist is afgesproken de exportrestituties te laten varen.

Biggenopkoop betere oplossing

De boeren in de zaal tijdens de presentatie van Van Dongen droegen een veel betere oplossing aan. Zij vroegen hem waarom er geen speenbiggen worden opgekocht. Dan heb je het pijnpunt, namelijk de slechte biggenmarkt tenminste echt te pakken. Bovendien is dan meteen het negatieve punt van het later alsnog op de markt komen van vlees getackled. Deze maatregel heeft wel meteen effect en zorgt niet voor langduriger lage prijzen.

Van Dongen beaamt dat de boeren gelijk hebben en neemt de suggestie mee voor de volgende keer dat het landbouwbeleid in revisie wordt genomen. “Nu was opkoop simpelweg niet geregeld in de wet, dus kon het niet”, zegt hij.

Mooi dat er op deze manier wat interactie ontstaat tussen boeren en de beïnvloeders van de regelgeving. Zo hebben de boeren die op deze bijeenkomst aanwezig waren, misschien wel meegeholpen aan een betere regeling in de toekomst.

Foto

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lowie

  Ik vind de particuliere opslag ook zeer discutabel. Maar laat ons in geen (speen)biggen gaan opkopen om deze uit de markt te nemen.
  Ik vind dit een zeer slecht signaal en een teken van zwakte van de sector als deze weg ingeslagen zou gaan worden.
  Doordat deze discusie telkens weer oplaait is een teken dat toch een aantal varkenshouders nog steeds niet in de gaten hebben dat de sector onder een vergroot glas licht. En dat maatschappelijk hier geen draagvlak voor is. Begijp ook niet dat iemand van het PVE zo'n reactie kan geven.
  Iemand blij maken met een dooie mus noem ik dat!!!!!!!!

 • no-profile-image

  W van Gemert

  Aan de Heer van Dongen is reeds meerdere malen de sugestie gedaan van speenbiggen slachten of een tijdelijke vergoeding voor het lichter slachten van vleesvarkens i.p.v. de PO-regeling.Ook bij de PVV is dit meerdere malen als voorstel aan de orde geweest maar LTO en de slachterijen waren steeds tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.